7. 12. 2009

DVB-T na Slovensku - možno aj trochu skôr, asi MPEG-2

Do štartu digitálneho terestriálneho vysielania zostáva už len 25 dní. Serveru Živé.sk sa podarilo zistiť niekoľko exkluzívnych informácií, ktoré neposkytuje ani štátna informačná kampaň – vysielanie DVB-T sa možno spustí aj skôr ako 31. decembra. A používať sa bude asi MPEG-2.

„Budeme sa snažiť spustiť komerčnú prevádzku aj skôr," povedal pre technologický server marketingový manažér prevádzkovateľa Towercom Michal Šuran. Kedy, to vzhľadom na dodávku nových anténnych systémov neprezradil. Možný je vraj aj štart pred Vianocami.

Ku kompresnému štandardu sa vyjadriť tiež nevedel, keďže zmluvy s vysielateľmi sú len tesne pred podpisom. Podľa Živé.sk si všetky televízie vyberú MPEG-2. To už dávnejšie pre agentúru SITA naznačil aj šéf TV Joj.

Signál DVB-T by do konca roka mal pokrývať 80 percent domácností, výnimkou bude iba oblasť Nitry, kde nie sú voľné kanály. Tam by sa však digitálna anténová televízia mohla dostať začiatkom budúceho roka.

18 komentárov:

  1. Už několik dní se pídím po informacích, ze kterých vysílačů a na kterých kanálech se bude na Slovensku DVB-T vysílat. Na jednu stranu by to mělo být spuštěno nejpozději na Silvestra a na druhou stranu jsem prostě žádný seznam vysílačů nenašel :-(

    Přijímáme v poměrně solidní kvalitě STV1 a 2 z Nového Mesta nad Váhom, tak by mě konkrétně zajímal právě tento vysílač.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem pekne, že Vám tu nefunguje Ctrl+V

    OdpovedaťOdstrániť
  3. http://www.towercom.sk/sk/televizne-vysielanie.php?article=73

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pre anonymneho cz.
    Skus pozriet tieto DVB-T zoznamy:
    http://www.power.szm.sk/
    http://www.power.szm.sk/dvb-t.htm
    http://www.power.szm.sk/dvb-t/dvb-t_01.xls
    http://www.power.szm.sk/dvb-t/dvb-t_02.xls
    http://www.power.szm.sk/dvb-t/dvb-t_03.xls

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja by som bol rad keby bol kodek MPEG-2 lebo ja mam tuner aj moji blizky ktori podporuje MPEG-2 a boli by sme velmi vdačny keby to tak zostalo.
    Ludia nemaju tolko peńazi na nakup novych DVB-T Tunerov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skoda, do mpeg-4 by vosli vsetky sk skanice do jedneho MUX-u, takto musia obsadit dalsie kanaly, anteny... alebo nech daju zaklad (stv1,2,3) v mpeg-2 a pre narocnejsich aj dalsie stanice (jojplus,domatv) v mpeg-4. Dnes sa uz tv bez mpeg-4 ani nepredavaju.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pri vertikalnej polarizacii, na prut chytis multiplexov kolko len chces - v meste, blizko vyielaca. Tam ziadne "dalsie" anteny nepotrebujes. A na dialkovy prijem mozes zabudnut... Ci by to uz bolo mpeg-4 alebo mpeg-2.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja som veľmi sklamaný z toho MPEG2 a pokladám to za veľký škandál v našej milovanej vlasti. Veď už každý výrobca TV montuje do TV prístrojov iba MPEG4 tunery (nerátam výbehové modely)a ani vo sne ich dosiaľ nenapadlo že naša vláda urobí takýto humus a vráti sa do minulého storočia. Je to veľká hamba a som veľmi sklamaný. A najhoršie na tom je, že musím za to platiť pravidelne každý mesiac koncesionárske poplatky. Za to že rozhodli neodborníci. !HAMBITE! sa všetci ktorí ste za toto spiatočnícke rozhodnutie zodpovední....!FÚÚÚJ!!! vám všetkým neodborne kompetentní. Ďakujem za možnosť vyjadrenia svojho názoru.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Firma Ja a Ty si to v tejto bolsevickej vlade poistila...na skodu nas vsetkych... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som veľmi rád, že zvíťazil zdravý rozum a rohodli sa ponechať to, čo aj skúšali- MPEG2! Ten dekodér mám v telke aj set-top-box-e a nerád by som kupoval teraz ďaľšiu škatuľu a o dva roky znova!
    Na dvere nám klope DVB-T2 a naň ešte u nás príjmač nekúpiš a terajšie (na DVB-T s MPEG2 či MPEG4) sú nekompatibilné.
    V Česku by chceli spúšťať prvý celoplošný multiplex v DVB-T2 hneď po vypnutí analógu v r. 2012.
    http://www.digizone.cz/clanky/kamil-levinsky-prichod-dvb-t2-a-mpeg-4/

    Ale nebojte sa podobný osud očakávajte aj u rádií
    DAB (digital audio broadcasting) nieje žiadna utópia, ale
    silná realita, takže tiež môžeme čoskoro očakávať hojný nákup nových autorádií na DA, a len môžme dúfať, že sa rozhodnú pre nejakú stabilnú technológiu DAB či DAB+ ???

    OdpovedaťOdstrániť
  11. no žeby zvíťazil zdravý rozum ,tak snívaj ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. MPEG-4/T1 je slepa (zbytocne draha) vetva, len na nabalenie sa vyrobcov spotrebnej elektroniky. MPEG-2 je dobry krok na rozbeh, dolezite je, ze o par rokov za nim bude nasledovat DVB-T2...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. MPEG-2 je celkom urcite zvlast nebezpecny odpad. Jedina slepa vetva je Vlado - kreten.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Je to bieda , malo to ist v mpeg-4, kym bude u nas dvb-t2, tak nas tu uz polovica nebude...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Je zaujímavé ako tu agenti z Towersomu propagujú ten zastaralý MPEG2 a nevinne sa tvária že sú iba zaostalí tupci ktorí nevedia že 2 plus 2 rovná sa 4. Ale je to ich vec, ja im to MPEG2 prajem doživotne, nech si to užívajú ...hahahahahahahaha

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No oni si to mozu pustit na profizariadeni aj MPEG-4. Moj nazor je, ze do jedneho mesiaca bude MPEG-4. Ten odrb na predaj srotu sa uz stal - alebo sa caka na statnu dotaciu a az potom?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Este su aj taki, pre ktorych 2+2+2=2.

    OdpovedaťOdstrániť