15. 12. 2009

Prvé obete MPEG-2 - lokálne televízie

Zvolenie kompresného štandardu MPEG-2, ktorý sa bude na Slovensku počas nasledujúcich mesiacov s veľkou pravdepodobnosťou používať, môže mať svoje prvé obete.

Rada pre vysielanie a retransmisiu na základe zoznamu Telekomunikačného úradu 8. decembra odňala niektoré frekvencie okrem celoplošných vysielateľov aj viacerým lokálnym televíziám. Tie tak čoskoro dostanú na papieri rozhodnutie rady, že analógovo môžu vysielať len dovtedy, kým operátor Towercom na ich frekvenciách nespustí druhý komerčný, respektíve verejnoprávny multiplex.

Zástupcovia viacerých lokálnych vysielateľov potvrdili, že zatiaľ vôbec nemajú jasno v tom, ako budú terestriálne vysielať, až svoje doterajšie frekvencie skutočne budú musieť opustiť.

V prvom prechodnom multiplexe priestor pre ďalšie televízie nebude - pri použití štandardu MPEG-2 bude multiplex plný. Kedy vznikne druhý komerčný multiplex, akú bude používať frekvenciu a či v ňom už bude priestor pre lokálne televízie, je neznáme. Zatiaľ chýba akákoľvek zverejnená predstava o spúšťaní týchto multiplexov.

Všetky televízie, ktorým bola odňatá frekvencia, majú nárok na umiestnenie v multiplexe, pre ktorý museli opustiť analóg. Ak priestor nie je, úrad im musí prideliť na alternatívnu frekvenciu., alebo navrhnúť inú alternatívu terestriálneho šírenia. Prvá možnosť odpadá a druhá sa zatiaľ ani v náznakoch nečrtá - úrad lokálnym televíziám ešte nepovedal, ako majú šíriť svoj terestriálny signál po skutočnom odňatí frekvencií.

9 komentárov:

  1. No a uz je aj jasne preco mpeg-2 aj za cenu obete STV2.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to vladou kontrolovane svinstvo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V čom je problém... Tak nebude XYZ lokáliek, ale bude mať povedzme každý kraj jednu vlastnú a poriadnu, a tak v druhom komerčnom MUXe budú 1-2 regionálky podľa presahu vysielača. Tie sa tam zmestia, rovnako ako aj ŽIVA, LUX či tá hudobná (aj keď pochybujem, že budú mať záujem). :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je super, najlepšie by bolo keby sme tu mali iba jednu televíziu a na večné časy aby už nikto nešpekuloval. To by ale bol poriadok. Ani STV2 nepotrebujeme v žiadnom muxe, radšej nech sú v ňom komerčné stanice za štátne peniaze, lebo určite majú málo.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to Vladom kontrolovane svinstvo!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. XYZ lokaliek, to je to, preco je mpeg-2 perverzita, t.j. nepustit tam nikoho ineho za ziadnu cenu. Na vine su podla konkretneho kretena Vlada dochodcovia.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak si to zhrňme: v komerčných multiplexoch bude dohromady 8-10 pozícií. Markíza, Doma, Joj, Joj+, TA3 = 5 staníc. Viete o niekom ďalšom, kto by si mohol dovoliť financovať vysielanie v DVB-T?

    A lokálky budú mať asi skoordinované vlastné frekvencie z mestských vysielačov. Veď niekdajší plán hovoril až o tuším ôsmich dostupných frekvenciách pre každú časť územia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nerozumiem. Co s ma s mestskymi/regionalnymi tv MPEG-2??? Snad si uz nepamatate na trapas s AZTV, ktora uz v DVB-T (MPEG-2!) raz vysielala a aky ohlas na jej vysielanie mala??? Male regionalne tv nemaju v komercnych MUXoch co robit! Uz tu bolo raz povedane, ze skor sa hodia do verejnopravneho MUXu, kde by pomahali liecit financne suchoty STV. Popri STV 1 a 2 (z mizerneho obsahu STV3 by to lepsie prebrala STV2) by este bolo v pohode miesto na 1-2 regionalne tv. Takze sa prosim nevyhovarajte na MPEG-2, ale radsej pohnite rozumom! Je k tomuto potrebna nejaka zmena zakona? Ak ano, treba navrhnut novelu, a nie vyplakavat sa nad MPEG-2!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Presne tak MPEG-2 je v pohode lokalne tv by mali vysielat len na svojej casti uzemia na mestskych vysielacoch.

    OdpovedaťOdstrániť