14. 7. 2009

Reštart HDTV v Nemecku o jeden mesiac

Nemecké verejnoprávne stanice ARD a ZDF spúšťajú už o mesiac, 15. augusta, vysielanie vo vysokom rozlíšení. V pondelok sa na satelite Astra objavili testovacie obrazy. Ako informuje Digitalfernsehen.de, na transpondéri 11 sa objavili logá staníc a krátky informačný text.

Od 15. augusta sa budú nemecké televízie prostredníctvom satelitu vysielať v high-definition prenosy z majstrovstiev sveta v ľahkej atletike.

Spustenie HD kanálov verejnoprávnych staníc je druhý väčší nábeh na televíziu vo vysokom rozlíšení. Skupina ProsiebenSat.1 spustila pilotnú prevádzku HDTV cez satelit v roku 2005, vlani ju však – pre nízku rozšírenosť HD kompatibilných zariadení v domácnostiach – zrušila. HD vysielanie chcú komerčné televízie obnoviť v budúcom roku.

HD vysielanie ARD a ZDF sa dá naladiť na: Frekvencia 11,362 GHz horizontálne (SR 22000, FEC 2/3, Modulácia DVB-S2 8PSK). Pre príjem je potrebný okrem HD-ready či FullHD televízora aj set-top box podporujúci príjem signálu vo vysokom rozlíšení cez štandard DVB-S2.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára