22. 12. 2009

DVB-T sa spustilo. Bez najsledovanejšej televízie

V utorok o 12:15 sa konečne spustila ostrá prevádzka digitálnej anténovej televízie. Spoločnosť Towercom oznámila spustenie prvého prechodného multiplexu DVB-T, ktorý je dostupný pre 80 percent domácností na Slovensku.

Prekvapením nie je, že televízie vysielajúce v multiplexe si objednali kompresný štandard MPEG-2. Zaujímavé je naopak úvodné zloženie programov – obsahuje tri okruhy STV a dva okruhy TV Joj. Spravodajská Ta3 a najmä trhový líder Markíza sa v balíku programov nenachádzajú.

Keďže nikde sa analógový signál zatiaľ nevypína, domácnosti využívajúce iba terestriálne vysielanie neprídu o žiadny kanál – Markízu (v Bratislave aj Ta3) však nenaladia na digitálny, ale iba na analógový tuner.

Towercom uvádza, že „programová skladba sa môže po splnení zákonných podmienok zo strany ďalších vysielateľov zmeniť“. Zmenou má byť chýbajúca licencia na digitálne terestriálne vysielanie zo strany Markízy a Ta3. Rada pre vysielanie ju udelila ich prevádzkovateľom, ako aj spoločnosti MAC TV (TV Joj) na dnešnom zasadnutí.

Domácnosti sa s kúpou set-top boxu nemusia zatiaľ ponáhľať – dátumy vypínania analógu sú stále neznáme. Towercom navyše avizoval, že uvažuje aj o kombinovaní štandardov MPEG-2 a MPEG-4 pre free-to-air a platené služby. Pre tie sú základné MPEG-2 boxy nevhodné.

Štátny web o digitalizácii reagoval na spustenie DVB-T prekopírovaním tlačovej správy Towercomu. Ako a na akých kanáloch sa dá DVB-T naladiť, sa na webe nedá nájsť. Zoznam frekvencií je skrytý na stránke Towercomu.

6 komentárov:

  1. nic moc takyto MUX. Som zvedavy co na to Markiza (ked jej zacnu vypinat analog).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V MPEG-4 tam mohli byt vsetci bez problemov.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. fakt nic moc. stv3 je uplny hnoj. prepol som to, je tam repriza zimnej olympiady z 2006. otvaraci ceremonial. proste uplna debilina. to nech si strcia niekam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. prepnem na stv1 a tam repriza drislaku... to co robia s tymi peniazmi? vecer, ked su ludia doma s dovolenkami pustia pustia taketo somariny...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to smutne co sa deje na medialnom trhu, boj o peniaze, ale v konecnom dosledku si to odnese obycajny divak.Reklama na DVB-T vysielanie uz bezi nejaky ten mesiac a ked sa clovek na to pripravi (TV,antena), tak oni zrusia najsledovanejsiu stanicu tesne pred vian.sviatkami.Prajem krasne vian.sviatky Rade pre rozhlasove a televizne vysielanie - vidím ze robite vsetko pre spokojneho divaka :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ked tak navstivte nase forum www.dx.phorum.cz

    OdpovedaťOdstrániť