20. 10. 2009

Licenčná rada dnes začne odnímať frekvencie analógových TV

Rada pre vysielanie a retransmisiu má v utorok na programe začatie správnych konaní, ktorých výsledkom má byť odňatie frekvencií analógovým televíziám, určených pre DVB-T.
Rada musí frekvencie, na ktorých majú fungovať terestriálne multiplexy, odňať do 90 dní od dátumu, keď prevádzkové povolenia pre Towercom nadobudli právoplatnosť. To sa stalo 23. septembra.
Odňatie frekvencií licenčnou radou neznamená, že televízie musia po zavŕšení správneho konania ukončiť analógové vysielanie. Zákon o digitálnom vysielaní dáva televíziám možnosť zotrvať na frekvenciách tak dlho, ako sa dohodnú s Towercomom. Najneskorší dátum je v tomto prípade koniec roka 2011, dokedy sa podľa podmienok prechodu na DVB-T majú vypnúť analógové frekvencie pre komerčný a verejnoprávny multiplex.
Podľa prevádzkových povolení pre Towercom by sa však komerčný a verejnoprávny multiplex mali spúšťať už najneskôr koncom júna 2010. Ak sa televízie s Towercomom dohodnú, že frekvencie vypnú po tomto dátume, Telekomunikačný úrad bude musieť nájsť alternatívne frekvencie.
Ak sa analógové televízie s Towercomom nedohodnú na termíne prepnutia analógového vysielania na digitálne, operátor musí vysielateľom oznámiť štart multiplexu 90 dní pred jeho spustením. Televízie môžu po oznámení zotrvať na analógových frekvenciách najviac 60 dní.

29 komentárov:

  1. uz sa to bliiiiizi.....tesite sa niekto?
    (imho ked tak veselo o tom basnia,nech laskavo povedia uz konecne aj standard...alebo mame cakat do decembra a podla typu modulacie aku mi vyhodi karta v kompe mam kupit STB???)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veď je to jasné: Towercom prevádzkuje aj satelitnú televíziu Skylink (na ktorú beží teraz reklama aj v TV), ktorej kódovanie je samozrejme zverejnené. Takže čo si má človek kúpiť? (Hoci je to drahšie - okrem satelitneho prijímača sa platí aj Towercomu za kartu na príjem.) Mimochodom nie je toto zneužitie monopolu?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nebudte uz naivni ludia.....ved je jasne ,ze si Towercom nebude predsa konkurovat s nejakym HD stadnardom.Ved MPEG4 ma v SKY linku....a bude to samozrejme zastarale MPEG2 vysielanie,ktore podla odporucani EU musime po roku 20012 prerobit na MPEG4... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lacny a osvedceny MPEG-2 je na start DVB-T optimalny. Nic mu nechyba oproti MPEG-4 u SD. Towercom urcite nebude zadarmo v najblizsich rokoch poskytovat HD v DVB-T. Nie je to charita.
    A z MPEG-2 mozme prejst o par rokov (po ASO) rovno do DVB-T2, samozrejme nikto (ani EU) nas do toho nenuti. MPEG-4/T1 je len zbytocny (zbytocne drahy) medzikrok.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A uz som si myslel, ze Vladko sem neprispeje :) Ale mylil som sa.

    "Nic mu nechyba oproti MPEG-4 u SD" -- toto moze napisat jedine Vlado.

    Pomocka: Skus si zobrat nejake nekomprimovane SD video, a enkoduj ho do mpeg2 a potom nasledne do mpeg4 a porovnaj. A potom sem nieco napis. (a nemusis sa ani podpisovat, tvoje prispevky su podpisane same za seba)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ....a co sa tyka kompresneho standardu. Towercom sa vyjadril, ze mu je to jedno a je to o dohode s vysielatelmi. A kazdemu musi byt jasne, ze televizie budu chciet standard MPEG2. Co tam po tom, ze za bitrate v muxe budu platit viac (vyssi datovy tok pri mpeg2), hlavne ze nebude miesto pre inych.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som si bol isty, ze Ivko, co nedokaze tolerovat iny nazor od jeho "jedineho spravneho", urcite bude rypat znovu.

    Pomocka: Kvalita signalu pre bezneho divaka tv (DVB-T) pri rozumnom obsadeni prenosoveho pasma MUXu nema NIC spolocne s jeho "enkodovanim". Tento "argument" sa zatial nachadza len v tvojej hlave, a ja ti ho odtial vytahovat nechcem a nebudem. MPEG-4 Taliban doteraz vzdy argumentoval len vacsim poctom kanalov (len nepovedal ktorych) a moznostou vysielania HD kanalov (len opat nepovedal ktorych) pri MPEG-4/T1.

    Ja si vzhladom na to stale myslim, ze tych par programov, ktore cez DVB-T slovenske televizie vysielat chcu, moze byt "enkodovane" v pohode v MPEG-2 (vid aj okolite krajiny na zapad od nas!). A ked uz mame popri tom vysielat nejake (platene?) programy vo vyssej (HD) kvalite, nech je to rovno v progresivnom DVB-T2 a nie v nejakom drahom a na obe nohy krivajucom MPEG-4/T1. Hlavne nech si obycajni DIVACI (nie par tv-freaks) aj televizie vyberu co a akym sposobom chcu sledovat/vysielat.

    Mozes tu zase nakydat vlecky spamu a nadavok, ja si za svojim VECNYM nazorom stojim.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ad televizie: tie hlavne chcu vysielat pre divaka, nie pre par tv-freaks. Za prenos DVB-T signalu budu platit nemale prachy a teda chcu, aby si ho niekto aj naladil. Aby nedopadli ako Slovinci, Madari alebo Portugalci, kde sledovanost (MPEG-4 monopolneho) DVB-T je dlhodobo na urovni statistickej chyby (vsak kto bude platit 100 EUR za box na par programov, to si radsej predplati kablovku!).
    Jednoznacne som za to, aby o kompresii rozhodovali televizie, ktore ju budu vyuzivat. Ktore ju vyuzivat nechcu, mozu uz dnes vysielat mnohymi inymi cestami, takze rozpratat za tejto situacie o nejakom "potlacovani konkurencie" je hodne nemiestne...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Napisal si toho dost. Moc. Ale nic k mojmu prispevku. Teraz neriesim HD neHD. Na jediny argument ktory som povedal (a je pravdivy) si mi dokazal napisat len dve strany kecov o nicom.

    Takze este raz a pomaly:
    Napisal si citujem "Nic mu nechyba oproti MPEG-4 u SD".

    A ja ti opat vravim, ze aj SD v mpeg4 vyzera LEPSIE ako SD v mpeg2. Chapes? Alebo stale nie?
    (prosim o odpoved iba k veci, no flame)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tvoje subjektivne pocity ma nezaujimaju. Skus podla moznosti argumentovat v rovine objektivnych FAKTOV! Hod sem trebars link, ktory potvrdzuje, ze SD vyzera v MPEG-4 v T1 "lepsie" (o kolko vzhladom na vyssie vstupne naklady?) ako MPEG-2 pri rozumnom vyuziti prenosoveho pasma...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ako to ze im to je jedno ako budu vysielat?????? Hadam si nemyslite ,ze len tak zo srandy montuju nove vysielace a pri tom este vobec netusia v akej norme budu vysielat. :-) Ze im televizie az o 2 tyzdne povedia,ze chcu vysielat tak,ci onak...to je uz davno dohodnute...... samozrejme ,ze to bude MPEG2 !!!!! Ved sa vyjadrili ,ze uz maju objednane u vyrobcov vysielace,takze musia presne vediet ako budu vysielat.....to len pre blbych slovacikov sa vyjadruju,ze to rozhodnu televizie.... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Je im to jedno. Dnes by som sa divil, ze by vysielatel kupil encoder/muxer len na mpeg-2, ak sa taky este vobec vyraba a na vykonovej casti je to tiez jedno. Odobratim frekvencii pre verejnopravny a 2. mux bude treba docasne zaradit tieto tzv. celoplosne tv docasne do 1. muxu a vytvara sa nadej na mpeg-4, lebo sa tam tie voloviny nepopchaju. Je tiez mozne (len v Sk), ze nejaka chora hlava sa bude snazit napchat viac ako 5 mpeg-2 programov do muxu. A to potom moze pozerat uz len jeden znamy pacient.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC

    Mne osobne staci moje vlastne porovnania, kedze som si ich vytvoril sam (a bez ohladu nato, co kto vravi).
    Jednoznacne vyhral MPEG4 AVC (aj pri posudzovani kolegami, ktorych technicke zalezistosit nezaujimaju). Vstupne naklady sme v tejto rovine neriesili. Pokial viem, operujes tym ze "Nic mu nechyba oproti MPEG-4 u SD".

    Mimochodom, staci sa pozriet na to, ako MPEG2 komprimuje ciernu farbu (napriklad koncove titulky pri kazdom filme, alebo detaily v ciernej farbe). Ja sa na to (zial) divam denne, ale je to hnus.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Do MPEG-2 MUXu pojde max. 4-5 kanalov. Viac ich nie je ani potreba. Jeden pacient sniva ako bude mat DVB-T "HDTV kablovku zadarmo", ale je to len cisty bluf...

    Ad porovnavanie: ja mozem porovnavat kvalitu rakuskeho MPEG-2 MUXu s madarskym a je uplne v pohode pre bezne pouzitie a bezneho divaka (s boxom za 20-50 EUR oproti 100 EUR za MPEG-4). Ked teda nepredpokladam, ze si teraz ludia zacnu hromadne kupovat vyse-metrove plazmy aby na nich mohli pozerat DVB-T... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. "Ked teda nepredpokladam, ze si teraz ludia zacnu hromadne kupovat vyse-metrove plazmy aby na nich mohli pozerat DVB-T... ;-)"

    Cize ked mam velku uhlopriecku, tak na nej nemozem pozerat slovenske/ceske kanaly (okrem tych par, ktore vysielaju aj v HD)? Alebo si tym chcel povedat nieco ine? Lebo inak nerozumiem. Kto si mysli, ze dnes je (vyse)metrova uhlopericka luxus, tak asi zaspal 5 rokov.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Chcel som povedat len tolko, ze ked mas velku obrazovku, mozes na nej pozerat co len chces. Ale ak si myslis, ze koli tvojej (vyse)metrovej obrazovke si teraz kazdy bude musiet kupovat MPEG-4 DVB-T box za +/- 100 EUR na 5-8 SD programov (aj ti co maju este CRT, aj ti ktorym staci 50-80cm LCD), zaspal si dobu ty...

    OdpovedaťOdstrániť
  18. MPEG-4/T1 Taliban (MPEG-4 bez vynimky!) neprerazil v Nemecku, Anglicku, v Spanielsku, ani v inych krajinach, kde je DVB-T vysoko popularne, snad neprerazi ani na Slovensku...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. hosi, teda vymena nazorov je tu velka. ci skor nadavok. podla mna to dopadne tak, ze bude aj mpeg2 aj mpeg4. ale neviem, ci by vas aj takyto nerozhodny vysledok potesil. :-)

    inak, bbc hovori ze buduci rok uz bude dvbt2, aj ked vlastne to uz malo byt tento rok :-)

    http://www.digizone.cz/aktuality/bbc-pripravuje-v-britanii-prechod-na-dvb-t2/

    povodne som im fandil, ale zda sa, ze ten format pokaslu zase nejakymi serepetickami kvoli ochrannym zvazom. ti otravuju v kazdom state. a okrem vypalneho za media, hdd a pod., pytaju penize aj od babky v kvetinarstve, ktorej tam hra radio, ze za "verejnu produkciu". no ale to bola odbocka. takze bol tam takyto komentar:

    Co ale trochu kali nadseni z HD v UK je content management (ochrana kopirovani). BBC hleda zpusob jak prinutit vyrobce STB implementovat CM, protoze si to zadaji poskytovatele HD obsahu. Jenze BBC musi vysilat pozemne FTA. Tak vymysleli zpusob, ze budou kodovat SI data Huffmannovou tabulkou a daji ji jen tomu vyrobci, ktery podepise...

    takze asi pomaly predsa len zacneme byt fandami starsieho mpeg4. :-)) to by som asi nikdy nepovedal.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ja by som povedal, ze "starsi MPEG-4" je zivotaschopny. Staci si vymenovat krajiny, ktore to implementovali, ci uz vylucne, alebo paralelne. O HDCP ochrane pre DVB-T2 som tu uz pisal pred dvoma mesiacmi. Lenze su tu taki, co chcu tam preklapat - dohozvie ich plati. Inak vysielanie sa zacne v MPEG-2 - je to na stranke towercomu - technicke zabezpecenie. Tragicka kvalita je tym naprogramovana.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. DVB-T2 je plne zivotaschopne a v UK ho zacnu komerne nasadzovat uz koncom tohto roka. Starsi MPEG-4/T1 zatial vyzera ako krivajuca mulica na prasnych cestach vychodnej Europy. Krajiny (zvacsa zapadnej Europy), kde vedia o com DVB-T je a kde je aj hodne popularne a sledovane, ho odstartovali v MPEG-2, s tym, ze uz sa pomaly pripravuju na paralelne testy DVB-T2. Som zvedavy kde (do ktorej casti Europy) sa Slovensko onedlho zaradi...

    OdpovedaťOdstrániť
  27. A v Madarsku pokracuje vzajomne obvinovanie, kto je za MIZERNY stav madarskeho DVB-T zodpovedny (mozu za to vraj "nesplnene zmluvne podmienky"):

    A major row has broken out in Hungary over the country’s transition to digital broadcasting. It has seen the National Communications Authority (NHH) fine Antenna Hungária, the operator of the DTT platform MinDigTV, HUF40 million (€151,460) for failing to meet its commitments in the process.

    http://www.broadbandtvnews.com/2009/10/22/hungary-hit-by-dtt-row/

    Slovanci su na tom dost podobne, ale aspon sa operator s regulatorom vzajomne neohadzuju pokutami a sudnymi zalobami. Tak som velmi zvedavy ci sa pre rovnaku cestu rozhodneme aj na Slovensku...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Samozrejme: "Slovinci su na tom dost podobne..."

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Dobrý deň, ja som pán Swift Prescott, súkromného veriteľa, dlhy a finančnej spolupráce
    majetok a akýkoľvek druh podnikania financing.We tiež ponúkajú pôžičky
    jednotlivcov, firiem a inštitúcií spolu-pracovať v nízkych úrokových sadzieb
    Ponuka všetkých typov úverov.
    PRVÁ INFORMÁCIE, je potrebná:
    Celé meno :.......................
    Miesto :..........................
    Stav :..................
    Kontaktné telefónne čísla :.............
    Trvanie :.........................
    Suma potrebná :.....................
    Kontaktný e-mail :.................
    Zamestnanie :.......................
    JE by mala prísť, ale vaše dlhy a finančné problémy
    Je zobrazená lepšiu cestu k finančnej slobode!
    Kontakt:
    Mr.Swift Prescott
    General Counsel
    E-mail: info.unitrustloan @ yahoo.com

    OdpovedaťOdstrániť