23. 10. 2009

Satelitné Magio – koľko bude stáť?

Telekomunikačný operátor Slovak Telekom minulý týždeň oznámil testovanie digitálneho TV produktu Magio aj na satelite. Spoločnosť zatiaľ o detailoch mlčí. Zaujímavá bude najmä cenová politika – ak by T-Com na Slovensku nastavil podobné ceny ako jeho sestra v Maďarsku, mohol by konkurovať aj najlacnejšej satelitnej alternatíve DigiTV.

Vedúci redaktor týždenníka Trend Jozef Andacký, ktorý sa venuje IT a telekomunikačnému trhu, odhaduje, že satelitné a IPTV Magio budú mať podobné ceny: „Je možné, že satelit sa bude mierne líšiť v štruktúre. Odlišovať sa môže napríklad v počte voliteľných balíkov a podobne.“ Najvyužívanejšie kombinácie by podľa neho mali zostať rovnaké na oboch platformách.

„Ak by sa T-Com rozhodol satelitné Magio predávať lacnejšie ako IPTV, môže to ohroziť predaj IPTV, sekundárne hlasových služieb, ktoré je však pre Slovak Telekom vzhľadom na investície do tejto platformy kľúčové,“ dodáva k možnému cenovému nastaveniu Jozef Andacký.

T-Com by satelitné Magio mohol predávať teoreticky aj za viac ako IPTV službu – ak by rátal iba s malým prírastkom zákazníkov a spoliehal sa na slabú konkurenciu v tých oblastiach, kde je v oblasti IPTV menšia konkurencia.

Cenovo sa T-Com podľa Andackého môže prikloniť k balíku Multi platformy Skylink, ktorá k základným televíziám bez pravidelného poplatku ponúka za mesačných 9 eur pätnásť platených programov. Za túto sumu predáva T-Com základný IPTV balík Magio Start, ale iba pri dvojročnej viazanosti a v kombinácii s pevnou linkou, ktorá stojí ďalších 7 eur. IPTV služba bez ostatných prídavkov Magio Solo (spolu s HBO) stojí pri ročnej viazanosti 31,56 eura.

T-Com v Maďarsku predáva satelitný základný balík so 16 kanálmi za 5,60 eur mesačne (pri ročnej viazanosti), rozšírený súbor s vyše 50 kanálmi za 11,60 eur – bez nutnosti objednať si ďalšie služby. Cena oboch balíkov sa znižuje, ak si domácnosti objednajú internet, pevnú linku alebo obe služby. Viac o cenách digitálnej satelitnej služby T-Comu v Maďarsku.

Oznámenie testovania satelitného Magia môže naznačovať, že T-Com začne službu predávať ešte tento rok. "Myslím si, že T-Com načasuje spustenie satelitného Magia tak, aby maximálne využil vianočnú sezónu, teda v novembri, keď sa zvyčajne
naplno rozbiehajú kampane slovenských telekomunikačných operátorov," dodáva Andacký.

Ilustrácia – Magio.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára