27. 10. 2009

Maďarskému regulátorovi došla trpezlivosť – pokuta pre operátora DVB-T

Maďarský dominantný operátor terestriálneho vysielania Antenna Hungária musí zaplatiť 40 miliónov forintov (150-tisíc eur), pretože nespĺňa to, k čomu sa zaviazal pri uchádzaní sa o prevádzkovanie DVB-T. Sankciu udelil spoločnosti telekomunikačný regulátor NIH, informoval o nej minulý štvrtok.

Pokuta neprišla bez varovania – na nedostatky upozorňoval regulátor už pred niekoľkými mesiacmi. Medzi hlavné výhrady patrí, že v terestriálnych multiplexoch sa neobjavil aspoň jeden nový plnoformátový kanál, Antenna nespustila v plnej miere DVB-H službu a nespojazdnila podľa dohodnutých podmienok podpornú schému pre nákup set-top boxov na pôžičku.

Podľa NIH Antenna Hungária tiež nedostatočne pripravila informačnú aktivitu cez nálepky označujúce vhodné zariadenia, nedostatky má mať aj informačná webstránka digitalizácie.

Antenna si okrem toho nesplnila povinnosti pri uzatváraní zmlúv pre šírenie niektorých rozhlasových staníc v systéme DAB.

NIH tiež začal s pravidelným monitoringom stavu digitalizácie. DVB-T v Maďarsku štartovalo koncom minulého roka, prvý júnový prieskum však reálne dáta o využívaní tejto služby nepriniesol. Z 3,8 milióna domácností zhruba 800-tisíc využíva bezplatný terestriálny a čiastočne nekódovaný satelitný príjem.

Záujem o prechod nie je veľmi vysoký – okolo 80 percent opýtaných v reprezentatívnom prieskume o DVB-T nepočulo, alebo počulo, ale ďalej sa nezaujímalo.

Z otázky o možnej migrácii medzi jednotlivými platformami vyplynulo, že do konca roka 2011 by na DVB-T malo teoretický záujem prejsť 101-tisíc domácností v Maďarsku.

6 komentárov:

  1. A Cesi zatial uz vazne diskutuju nie o MPEG-2 vs. MPEG-4/T1, ale o DVB-T vs. DVB-T2:

    Kamil Levinský: Příchod DVB-T2 a MPEG-4 je otázkou dvou až tří let
    Po pěti letech souběžného vysílání by podle Českých Radiokomunikací bylo možné převést zemské digitální televizní vysílání na standard DVB-T2.

    http://www.digizone.cz/clanky/kamil-levinsky-prichod-dvb-t2-a-mpeg-4/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dva měsíce do startu DVB-T na Slovensku a operátor nejedná o smlouvách.
    http://www.digizone.cz/aktuality/dva-mesice-do-startu-dvb-t-na-slovensku/

    Hrozi nam teda "madarska cesta"?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Asi preklapaju do dvb-t3:

    http://www.parabola.cz/clanky/3705/prijem-dvb-t-na-jizni-morave-ii-aneb-kdo-to-jeste-bude-chtit/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V Maďarsku je spustenýh šesť DVB-T kanálov 55, 64 , 60 , 62 , 61, 65. Nikoho nerušia a vypínanie analógu nie je aktuálne. Napriek tomu bude DVB-T prijímač častým vianočným darčekom a o penetrácii sa môžeme porozprávať vo februári.
    Krajiny, ktoré zaviedli DVB-T s MPEG-2 majú veľké problémy kam s HD terestriálnym vysielaním.
    Názor Českých Rádiokomunikácií spustiť HD terestriál až spolu s DVB-T2 je obchodný trik, ako získať platené HD zákazníky inde. Inak v Európe spôsobuje len úsmevy. Najmä v Nemecku.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Starajte sa o Vaše DVB-T, a neotierajte si frgal o České Radiokomunikace.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To by sme si museli smazit rezne na tvojich vajciach, ak by ta malo byt cosi do toho.

    OdpovedaťOdstrániť