20. 11. 2009

Detaily z projektu Towercomu – MPEG-2 alebo MPEG-4?

Projekt Towercomu sa o uprednostnení toho-ktorého kompresného štandardu nezmieňuje. Firma od začiatku hovorila, že výber prenechá na svojich budúcich klientov. Operátor v projekte prízvukuje, že vie použiť oba štandardy aj v jednom multiplexe.

Detailnejšia informácia sa teoreticky mohla nachádzať v predbežných zmluvných dohodách Towercomu s televíziami. Telekomunikačný úrad SR sprístupnil iba zmluvu so Slovenskou televíziou, ako inštitúciou financovanou z verejných zdrojov. V dohode si televízia štandard neobjednala. Iba pri definícii jedného z technických pojmov v zmluve na šírenie signálu v prvom multiplexe sa akoby náhodou objavilo, že pod šírením signálu DVB-T si STV predstavuje štandard MPEG-2. V predbežnej dohode o šírení signálu vo verejnoprávnom multiplexe, ani nikde inde v zmluvách už táto zmienka nie je.

Podľa projektov Towercomu firma chce do výstavby verejnoprávneho multiplexu na začiatku investovať 21 miliónov eur, do výstavby dvoch komerčných multiplexov 28 miliónov eur. Hodnotu súčasnej infraštruktúry odhaduje na 25,4 milióna eur. Do podpory pre koncových spotrebiteľov investuje ďalších 7 milióna eur, detaily podpory úrad nesprístupnil.

23 komentárov:

  1. Podla mna sa nespusti ani do roku 2011. Slovesnko je proste take. A ak sa spusti bude to isto MPEG-2, ved sme bananova republika !!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Potom su MPEG-2-bananove republiky aj Anglicko, Francuzko, Spanielsko, Nemecko, Taliansko, Svajciarsko, Cesko, Rakusko, atd. ktore tiez vysielaju (aj) v MPEG-2. A velmi uspesne. Oproti MPEG-4-gulasnikom z Madarska, Slovinka, Polska, atd., u ktorych nie je stale jasne, ci vobec DVB-T chcu alebo ani nie (vyzera u nich ako zdochynajuci kon).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. este jeden zdochynajuci kon:

    Ukrainian DTT still in the slow lane

    DigiTAG Annual Public Seminar, Geneva. Although Ukraine launched a regular MPEG-4 DTT service in October 2008, the number of customers receiving it is no higher than 30-40,000.

    He also said there are three further multiplexes, employing MPEG-2 compression, currently operating in the capital, Kiev.

    http://www.broadbandtvnews.com/2009/11/17/ukrainian-dtt-still-in-the-slow-lane/


    Tak to je uz pod statistickou chybou! Hlavne ked tych 30-40 tis. zakaznikov mozno prijima signal len v MPEG-2... :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. k banánovým republikám sa zaraďujeme neschopnosťou jasne určiť pravidlá prevádzky multiplexov(však TÚ?) nie výberom kompresie; rozhodujú vzájomne protichodné záujmy šíriteľa signálu dvb-t a televízií; korunu nasadila STV ( a opäť TÚ i Licenčná rada) prevádzkou "3 programu" v dvb-t mpeg-4 za peniaze daňových poplatníkov a to úplne nezmyselne!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odbornici, mam jednu otazku. Jednoduchsi a lacnejsi prechod na DVB-T2, ktory nas casom urcite neminie bude z DVB-T1 MPEG-2 alebo MPEG-4? Alebo je to uplne jedno?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ziadny T2 prechod v dohladnej dobe nebude. Co sa tyka Ukrajiny treba tam exportovat VladoKretena Nach im vysvetli, ze STB je lepsie ako jest. Co sa tyka Francuzska, Talianska, Svajciarska, atd urcite nepatria medzi mpeg-2 zaostale krajiny. Tiez by sme im mohli leasnut miestneho Kretena (ktory tu napisal vsetky tieto hovna v tomto threade), mozno by im to pomohlo. Ze Kreten? Pábí?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ad otazka: ked sa spytas odbornika, nie kretena Ivka-Goga, ktory sa dosiel na tieto stranky len odbavovat, zistis, ze MPEG-2 je idealny na rozbehnutie ALTERNATIVNEHo sposobu sirenia tv. signalu pozemnou cestou (pre ludi co nepotrebuju kablovku alebo desiatky teleshopingovych kanalov vo vysokom rozliseni). Dovod: jeho rozsirenost a s tym suvisiaca siroka ponuka lacnych a pritom kvalitnych prijimacov. Krajina, ktora uspesne zvladne ASO a DVB-T je tam vseobecne popularne (vid dnes zapadoeuropske krajiny vysielajuce v MPEG-2) moze po vypnuti analogu a uvolneni frekvencii, pomaly zacat testy v DVB-T2 alebo aj naostro vysielat (vid. UK). To je jednoducha matematika. Oproti tomu si vsimni situaciu v krajinach, kde sa rozhodli obycajnym ludom (pred tym prijimajucim pozemny analog) nanutit MPEG-4/T1. Situacia je tam celkom vesela: jeden obvinuje druheho, preco tam DVB-T pripomina zdochynajuceho kona a do toho sa tu este vmontuje nejaky sk-psychopat postihnuty asi alzheimerom/schizofreniou, ktory vyzera ako by sa prave vratil z Afganistanu (z tabora MPEG-4-Talibancov): kazdeho, kto nezdiela jeho "jediny spravny nazor" onalepkuje: "kreten", "plateny spion", a pod. a ked tu nezacne sirit klamstva o MPEG-2/4, zasiera stranky (kde pred nim bezala slusna debata vo vecnej rovine) infantilnymi "basnickami" alebo "hovnami". To jeho psychopaticke spravanie presne vystihuje "MPEG-4/T1". Preto asi aj Slovaci, co citali tento jeho mentalny hnoj, sa mpeg-4 zlakli a priklonili sa k osvedcenemu a transparentnemu MPEG-2 (v tomto odviedol Ivko-Gogo kus dobrej prace! :-))) )...

    A k DVB-T2 sa kludne este pytaj co ta zaujima! Snad sa vecne odpovede v ivkovych "Pábí-hovnach" nestratia...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Bananova republika? Gogo, banan (uplne zhnity) si primarne ty! Vdaka svojej neschopnosti racionalne argumentovat. Keby niekto, kto sa rozhoduje medzi kompresnym standardom, uvidel tvoje psychopaticke vylevy a klamstva, nadobudol by pocit, ze mpeg-4 musi byt dusevna porucha! A mozno to aj videl. Takze v tomto smere sa STV, operator aj TU spravaju uplne racionalne... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Chlapi v tejto bananovej republike budete radi ak nejake digitalne vysielanie vobec zacne. A preco by sme mali brat stare standardy? Jasne len preto aby sme mali markizu, doma, vonku plus minus a to bolo vsetko, a aby nepustili ineho konkurenta medzi seba. Vsetko je o peniazoch a v bananovej republike to ani inak nebude. A preco ze Francuzi, briti a ostatny pouzivaju MPEG 2? No lebo ked to zavadzali tak to bol standard a nebol este MPEG 4. Zavadzali to davno pred nami.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vsetci tuzobne ocakavaju, kedy konecne spustime DVB-T v MPEG-4, aby mohli vstupit na nas trh. Preco asi Cesi (2 krat vacsi trh) nemozu zaplnit 3 MUXy ani v MPEG-2? Oni maju aspon Prima Cool, Nova Cinema a TV Barrandov... U nas nebude ani to (aj ked kvantitativne sa skoro vyrovname, Joj Plus a Doma). Tie 3 MUXy ostanu poloprazdne aj pri MPEG-2. A HD obsah nase televizie este dlho mat nebudu, kvoli vysielaniu prepocitaneho HD MPEG-4 nepotrebujeme...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Práve preto je u nás zbytočné prechádzať do r. 2018 na DVB-T2.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Berie niekto ohľad v tomto štáte aj na televíznych divákov? Bývam na záhorí a môj set-top-box mi postačuje na príjem českých a rakúskych TV, sledujem slovenské digitálne vysielanie už počas pilotného projektu, od roku 2006 ktoré je vysielané v MPEG2. Teraz pri spustení "plného" vysielania si mám akože kúpiť nový s dekodérom na MPEG4?
    Čo chcú na slovensku vysielať na troch kanáloch priame prenosy z prázdneho parlamentu vo fullHD 1080p???

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Jasne... preto nam na rozbeh uplne stacia 2 MUXy v MPEG-2, a ked si to trh vyziada mozme po ASO paralelne rzbehnut aj trial v DVB-T2 (hlavne HD programy, ak bude zaujem). Otazne je len, ci bude vysielat ako FTA, alebo v platenom mode... Tlacit vsetkym ludom nasilu MPEG-4/T1 je uplny nezmysel... Pochopili to uz na Ukrajine, v Madarsku, aj v Slovinsku.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. No a kedze sa do MPEG4 zmesti viac stanic je to lacnejsie. Jasne, ze viac ludi ma stare setopboxy s MPEG2, ale to je ich chyba, ze si kupili lowend zariadenie. Este viac ludi ma tv iba s analogovym prijmom, cize naco vobec dvbt? Pozera to vobec niekto? Nech nechaju analog a ak o to bude zaujem casom paralelne spustit dvbt3 s tym hd parlamentom.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. lowend zariadenie mozes byt akurat tak ty !
    Ake zariadenia tu asi boli par rokov dozadu ??
    Ja som si teda lowend zariadenie nekupoval vtedy to bola vyssia stredna trieda a o tej cene nemas ani potuchy.
    Stale niektory ludia nevedia pochopit ze DVB-T je nahrada analogu.
    Pre dochodcov a na chalupu uplne postacujuce.
    Kto chce HDTV tak je uz davno zaveseny na DVB-S.
    Televiziam ide hlavne o sledovanost a tie kolaciky im Ty s nejakou MPEG-4 kartou v notebooku moc nevyfarbis. Cize im uplne vyhovuju dva komercne mux-y.
    Prvy zaplnia svojimi hlavnymi stanicami a druhy svojimy druhotriednymi kanalmi. Predsa sem nebudu pustat dalsiu konkurenciu ked si ten zisk mozu delit zase dalsich par rokov. Aj ked o tej konkurecii by sa dalo polemizovat vid CR - najprv system hura a ked si to vsetko zratali tak hodili spiatocku.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Jasne, tak ako hovoris. DVB-T ma byt LACNA a LAHKO DOSTUPNA alternativa komercnych sposobov prijmu (DVB-S/DVB-C/IPTV/...). A to presne dnes DVB-T/MPEG-2 je (vid. krajiny, kde sa pouziva!). Casom, ked sa ukaze ako zivotaschopne DVB-T2 a "prevali" sa celou Europou (bude siroka ponuka prijimacov s prijatelnymi cenami, co u MPEG-4/T1 nehrozi este roky, ak vobec niekedy bude), nic nebrani postupnenu upgradu na tento, v sucasnosti najmodernejsi vysielaci standard, aj na Slovensku. Vsetko to bude len o pomere nakladov a funkcionality, ktoru bude poskytovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. hoši, ja to uz ani necitam. len tak potocim kolieskom na mysi a prejde to celu stranku... a ja s bluedishom som bol snad posledny, kto to cital... :(

    OdpovedaťOdstrániť
  18. a coze hochu? skus byt konkretnejsi (vecnejsi)...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. myslel som: argumentuj.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. ja navrhujem tiež DVB-T/MPEG-2 a keĎže heslom týchto vianoc je HDTV vycháza to takto 1 kanál DVB-T je cca 20Mbps a to je približne 1 HD program v MPEG-2 a je to vyriešené ostanú nám súčasné programy ale v HD

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Už tu máme december, tak som zvedavý, ako to chcú do 30.12.2009 stihnúť. Nie sú ani žiadne info, kedy budú jednotlivé vysielače spúšťať.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Kedze format si maju urcit telky a nie Towercom, ktory od toho dava ruky prec, skusil som poslat mejl do markizy a joj, a napisal som na forum STV... Odpoved mam zatial len z STV - kedze rokovania o zmluve stale prebiehaju, nie je mozne odpovedat.
    Len aby tie rokovania stihli ukoncit do 31.12.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. to je divne, v novembri, velke halo a teraz v decembri nic ani riadok aj kampan ustupuje co by malo byt naopak, o DVB-T by mali uz aj babky na trhu rozpravat.... Cakal(lo) 10 rokov uz som myslel ze uz uz predsa... ale ako vidim zase nic, zas sa to bude natahovat, vyhovarat ze TV nechcu uvolnit frekvencie zo zakona musia ale aj tak maju urcitu garanciu do neviem 2011-12 tak fakt to vizera ze horko-tazko bude prechodny 1.MUX len pre hlavne a krajske mesta postupne okolie do konca marca 2010 a nie ako deklaruju ze 31.12.09 globalne spusta 1.MUX pre 80%

    OdpovedaťOdstrániť