20. 11. 2009

Towercom sľuboval celoplošné pokrytie dvomi multiplexami

Informácia sa neobjavila v tlačových správach Towercomu ani prevádzkových povoleniach pre DVB-T vydaných Telekomunikačným úradom. Towercom v projekte, s ktorým sa uchádzal v digitálnom tendri, ponúkal, že do konca júna budúceho roka druhý komerčný multiplex dosiahne 98,6-percentné pokrytie populácie. Vyplýva to z podkladov, ktoré na základe zákona o prístupe k informáciám zverejnil Telekomunikačný úrad SR. Verejnoprávny multiplex by mal v rovnakom období pokrývať 67,2 percenta domácností, v polovici roka 2011 97,8 percenta.

Údaje o plánovanom pokrytí sa nakoniec nachádzajú iba pri povolení pre prvý komerčný multiplex, ktorý sa má spúšťať najneskôr o 41 dní (79,7 do konca roka, 89,4 % do konca marca 2010).

Keďže do ostatných povolení pre Towercom sa nedostali žiadne povinné „kvóty“ pre budovanie pokrytia – a to aj napriek tomu, že operátor ich sám ponúkol – úrad nemôže firme vyčítať, ak výstavba multiplexov meškať.

Pravda, termín spustenia druhého komerčného a verejnoprávneho multiplexu a ich prípadné pokrytie nemajú veľkú výpovednú hodnotu o tom, ako bude digitalizácia na Slovensku v skutočnosti prebiehať. Multiplexy potrebujú frekvencie, ktoré sú v súčasnosti obsadené televíziami. Kým sa ich tie nevzdajú (alebo im ich Rada pre vysielanie a retransmisiu podľa digitálneho zákona neodoberie), ide len o papierové plány.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára