27. 11. 2009

T-Com predstavil satelitné Magio. Tak trochu

S veľkým tajomstvom plánoval Slovak Telekom predstavenie satelitnej verzie digitálnej televízie Magio. T-Com novinárov pozvážal na „utajenú“ lokalitu pri bratislavskom Kamzíku – neďaleko sídla spoločnosti Towercom, prevádzkovateľa konkurenčného Skylinku.

Tajomstvom napokon zostal najdôležitejší detail Magio Satu – jeho cena. T-Com na tlačovej konferencii podľa Mediálne.sk prezradil, že tak ako pri IPTV, aj pri satelitnej TV bude dostupný základný a rozšírený súbor, ako aj viaceré prémiové balíčky. T-Com má vraj záujem o zaradenie českej Primy, ktorú viacerí operátori nedávno vyradili z ponuky. Operátor plánuje podľa Digizone.cz aj zavedenie HDTV, v súčasnosti len testuje Eurosport HD.

Spoločnosť ináč prezradila už známe fakty – v ponuke bude možnosť nahrávania programov či ich oneskorené sledovanie vďaka pevnému disku v set-top boxe, k dispozícii však bude aj Magio Box bez funkcie rekordéra. Samozrejmosťou je EPG a prístup k MagioPortálu. Práve touto informačnou službou, ktorú označuje za interaktívnu, sa chce T-Com odlíšiť od konkurencie. O skutočnú interaktivitu však zrejme nepôjde - MagioPortál je farebnejšia podoba teletextu.

Pri štarte nebude ešte podľa Mediálne.sk sprístupnená on-demand ponuka. Firma začne Magio Sat oficiálne predávať v prvom kvartáli, v súčasnosti má podľa mediálneho servera zaregistrovaných 7-tisíc záujemcov. U tisícky z nich bude produkt najprv testovať.

Magio Sat bude používať štandard DVB-S2. Projekt je pripravovaný v spolupráci so sestrou Slovak Telekomu, Magyar Telekomom (taktiež dcérou skupiny Deutsche Telekom), ktorý má v ponuke digitálnu satelitnú televíziu už dlhšie.

T-Com sa v budúcom roku stane štvrtým satelitným operátorom na Slovensku. Na prvých priečkach sú platformy Skylink a DigiTV s počtom zákazníkov nad 200-tisíc, aj keď u DigiTV ide len o odhad - prevádzkovateľ nezverejňuje pravidelne počty klientov. Na tretej priečke je služba Direct od UPC s 30-tisíc predplatiteľmi.

6 komentárov:

  1. nie stvrtym ale piatym satelitnym operatorm na slovensku. zabudli ste na cs link.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. CSlink nie je satelitným operátorom na Slovensku. Je to český sat. operátor

    OdpovedaťOdstrániť
  3. potom je digi rumunské, upc holandské a skylink tiež český ... cslink je operátor na Slovensku lebo si ho tu môžeš legálne objednať

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Objednať legálne prístupovú kartu si tu môžeme ešte asi od tuctu iných operátorov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale nie sú to operátory na Slovensku. Tí su-budú len štyria.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. na slovenskej "Rade" nie je zaregistrovaný žiadny satelitný operátor, na Českej sú všetci štyria ...

    OdpovedaťOdstrániť