12. 11. 2009

Rakúsko sa s digitálnym rozhlasom neponáhľa

Rakúsko si pri spustení digitálneho rozhlasového vysielania počká na Európu a predovšetkým Nemecko. A hoci sa procesu nedá vyhnúť, správny čas ešte nenastal. Podľa agentúry APA to skonštatovali zástupcovia rádií a regulačného orgánu KommAustria, ktorí prezentovali výsledky štúdie o dopyte po novej technológii.

Podľa šéfa telekomunikačného regulátora RTR Alfreda Grinschgla krajina váha s digitalizáciou rádia aj preto, lebo v Nemecku ešte nepadlo rozhodnutie o použití tej-ktorej technológie. Západný sused Rakúska uvažuje medzi DAB a DAB+.

ORF aj súkromné rádiá sa podľa APA zhodujú na tom, že DAB by nemalo nahradiť analógové vysielanie – malo by existovať paralelne s ním. Spotrebitelia by mali na digitál prejsť dobrovoľne, ak ich presvedčia výhody digitálnej platformy.

Riaditeľ operátora ORS Michael Wagenhofer si myslí, že simulcat by mal trvať až pätnásť rokov. To spôsobí zvýšené náklady na distribúciu signálu – prevádzkovanie jedného celoplošného multiplexu môže stáť podľa Grinschgla z RTR okolo osem miliónov eur.

Na nutnosť digitalizácie rozhlasu existujú aj odlišné názory. Šéf Nemeckého spolku súkromných vysielateľov si myslí, že digitálne rádio je "tot, tot, tot".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára