12. 11. 2009

Prechod na DVB-T v Poľsku sa naťahuje

Poľská verejnoprávna televízia TVP môže spôsobiť problémy pri dodržaní harmonogramu prechodu na digitálne vysielanie. TVP stále nepodpísala zmluvu o šírení signálu v prvom multiplexe, ktorý sa spustil v septembri tohto roka. Multiplex prevádzkovaný operátorom Emitel má zatiaľ pilotný charakter. V štyroch poľských lokalitách šíri okrem TV signál televízií Polsat, TVN, TV4 a TV Puls.

Problémom TVP je, že ako televízia financovaná z verejných zdrojov bude musieť pre výber operátora vypísať výberové konanie. To môže trvať aj rok. Emitel však nemôže začať zvyšovať pokrytie bez toho, aby mal so všetkými televíziami podpísané zmluvy.

Riešením by mohlo byť presunutie služieb do druhého multiplexu, ktorého operátor sa začne vyberať v blízkej budove. Neskôr by okruhy TVP prešli do tretieho multiplexu. Aj keď problémy s TVP môžu priebeh digitalizácie skomplikovať, Poľsko si dalo na prechod viac času ako iné krajiny – analóg sa má vypnúť až koncom júla 2013. Informoval o tom server BroadbandTVNews.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára