14. 8. 2009

Aktuálne: Víťazom tendra na DVB-T je Towercom

Všetky tri zákonom definované multiplexy DVB-T získa dominantný prevádzkovateľ terestriálneho vysielania na Slovensku Towercom, a.s. Krátko pred 14. hodinou to oznámil Telekomunikačný úrad SR, ktorému výberová komisia odovzdala správu o priebehu a výsledku tendra. Výberové konania boli dve – na jeden dočasný a komerčný multiplex, ako aj na verejnoprávny multiplex.

Úplne naprázdno tak vyšli ďalší dvaja uchádzači tendra, spoločnosti Telecom Corp. a Valtech Communications.

Úrad vydá víťazovi povolenia, ktorým mu pridelí frekvencie. Do povolení budú premietnuté záväzky, ktoré víťaz uviedol vo svojej ponuke. Regulátor uviedol, že právoplatné povolenia zverejní na internete.

V nich by sa mohol nachádzať kompresný štandard, ktorý sa bude pri terestriálnom vysielaní na Slovensku používať, či termíny spúšťania DVB-T na Slovensku a opúšťania analógového vysielania.

Z plánu prechodu vyplývajú zatiaľ len hraničné termíny – prvý prechodný multiplex sa musí spustiť rok od získania povolenia pre prevádzkovanie DVB-T. Druhý multiplex sa musí spustiť do konca januára 2012, pričom analógové frekvencie vyhradené pre DVB-T sa musia vypnúť do konca roka 2011. Slovenská televízia má dokončiť presun do verejnoprávneho multiplexu do konca marca 2013 a spustiť ho musí najneskôr koncom decembra 2012.

Výberové konanie na DVB-T neprebiehalo bez problémov. Prvý tender na dva komerčné multiplexy bol po odvolaní bývalého predsedu Telekomunikačného úradu SR Branislava Máčaja koncom minulého roka zrušený. Máčaj vtedy stanovil ako povinný kompresný štandard MPEG-4, malý operátor Telecom Corp. dosiahol predežným opatrením zablokovanie tendra.

Rakúsky operátor ORS, ktorý sa uchádzal v prvom kole, chcel následné zrušenie výberového konania napadnúť na Najvyššom súde SR. K tomuto kroku napokon nedošlo. Spoločnosť po oznámení druhého tendra iba vyhlásila, že podmienky výberu považuje za netransparentné.

4 komentáre:

  1. ake prekvapenie... uz mohli davno vysielat, ved nikto nepochyboval o vitazovi, dufam, ze sa to konecne rozbehne

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne tak, Towercom bol už vopred jasný a som rad, že to vyhral, je to skúsená firma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ale, aky prekvapujuci a necakany vitaz... Toto Slovensko je fakt super krajina... Hovoria to napríklad aj páni Jakabovič a Tkáč...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Towercom ma dost skusenosti s DVB-T. Vysielal uz pilot v MPEG-2 aj MPEG-4. Verim, ze vyber bol spravny.

    OdpovedaťOdstrániť