28. 8. 2009

Maďarské DVB-T ako nepodarok? To už neplatí

Prechod na digitálne terestriálne vysielanie sa v Maďarsku nerozbiehal bez problémov. Po štarte DVB-T platformy MindigTV koncom minulého roka boli multiplexy poloprázdne. Najsledovanejšie komerčné televízie RTL Klub a TV2 totiž reagovali namiesto podpisu zmluvy žalobami. Nepáčili sa im zmluvné podmienky s operátorom Antenna Hungária či digitálna legislatíva. Aj telekomunikačný regulátor Antenne pred pár mesiacmi vyčítal, že neplní sľuby, na základe ktorých spoločnosť vyhrala digitálne tendre.

Antenne sa nedostatky postupne darí naprávať. Dohodu s RTL Klubom, maďarským TV lídrom, uzavrel operátor ešte v máji tohto roku. Zmluva na šírenie nekódovaného signálu cez DVB-T platí až do roku 2020 a firmy urovnali všetky vzájomné pohľadávky a právne spory. Na rozdiel od verejnoprávnych kanálov sa signál RTL Klubu šíri len v štandardnom rozlíšení, ale taktiež pri použití kompresie MPEG-4. 

V ten istý mesiac Antenna podpísala zmluvu s komerčnou dvojkou TV2. Takisto na SD signál a až do roku 2020. Ako posledné nasledovali verejnoprávne okruhy maďarskej televízie m1 a m2, šírené, podobne ako dva kanály značky Duna, v high-definition.

MTV bola na rozdiel od komerčných televízií súčasťou multiplexov už krátko po štarte, išlo však len o experimentálne vysielanie, ktoré vo februári skončilo. Štátna televízia sa s podpisom zmluvy neponáhľala.

Okrem týchto šiestich staníc ponúka Antenna aj dva platené spravodajské kanály ATV a Hír TV. Programy pokrývajú zhruba 60 percent maďarských domácností. Terestriálne vysielanie pritom výlučne používa asi pätina domácností. Čísla o penetrácii DVB-T zatiaľ známe nie sú.

Aktuálnym posunom v maďarskom prechode na DVB-T je uzavretie dohody medzi Antennou a spoločnosťou TechniSat Digital, ktorá bude operátorovi dodávať set-top boxy s podporou MPEG-4 a HD obrazu. Predaj dosiaľ zabezpečovali individuálne predajcovia audio-video techniky.

Zariadenia od Technisatu budú môcť domácnosti splácať za relatívne výhodných podmienok - mesačná splátka dosiahne maximálne výšku jedného percenta minimálnej mzdy (ca. 2,4 eura). Výška podpory môže dosiahnuť maximálne 89 eur. Úroková miera je 22 percent, poplatok za poskytnutie pôžičky 3 percentá. 

Podporná schéma bola podmienkou v tendri na digitálne frekvencie. Regulátor NHH Atenne v prvej polovici roka vyčítal, že ju neuviedol do praxe.


58 komentárov:

  1. Od dneska uz aj Euronews. Anglická a nemecká audio stopa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. par otazok:

    - "podpora" max. 89 EUR je myslena ako vyska dotacie (statu, operatora,...?) alebo ako koncova cena stb?

    - do DVB-T vo vychodnej Europe nastupuje trend, ze ked sa operator rozhodne vysielat v MPEG-4, podpise zaroven exkluzivnu zmluvu s (az) jednym dodavatelom stb? Alebo je to len madarske "specifikum" (podmienka operatora)?

    - v clanku mi chyba info o penetracii madarskeho DVB-T, vie niekto povedat nejake (aspon orientacne) cislo?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tomáš Czwitkovics28. augusta 2009 o 19:35

    ad. 89 eur - nejde priamo o dotaciu, ale maximalnu sumu, ktoru si domacnosti mozu pozicat a splacat mesacne so splatkou, ktora sa rovna jednemu percentu minimalnej mzdy

    -antenna si prave vybrala vlastneho dodavatela boxov, ale kedze dosial boli v predaji aj od roznych inych vyrobcov (vhodne boxy boli oznacene nalepkov), zrejme to tak zostane aj dalej, kedze vacsina programov nie je nijak kodovana.

    -info o penetracii dvb-t som zatial nezachytil. kedze startovali pred tristvrte rokom, asi to nebude zavratne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vdaka za promptne odpovede!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Takze z toho clanku vychadza podla niektorych matematikov, ze madari vysielaju 2 programy?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nie, ja by som povedal, ze 16, ako to avizoval tiez jeden "matematik".

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No uz to zacina byt k tym 16-im blizsie.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hej, len treba pockat dalsie tri mesiace a bude ich aj 32. A Madarsko bude patrit k 22 krajinam, ktore nevie nikto vymenovat, ani sam "matematik". "Kvantova matematika" na predsa jasne pravidla... :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Aha! 2 a 2. No konecne vieme z coho vzniklo tych 22 krajin a 16 madarskych programov. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. 28.8.2009
    Maďarské DVB-T ako nepodarok? To už neplatí!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. A co plati? Astronomicka sledovanost (hlavne oproti krajinam vysielajucim aj v MPEG2) a 16 skvelych programov?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Plati ze si Astronomicky blbec.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. hovori kvantovy matematik s 22 dobre utajenymi krajinami a rovnako utajenymi 16 madarskymi programami. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Anonymný povedal(a)...
    Plati ze si Astronomicky blbec.

    Pondelok, 2009, august 31 17:32

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ano, a kvantovy blbec tvrdi, ze 9 = 16.
    A o 22 europskych krajinach vysielajucich "vyhradne v MPEG-4", ktore nevie vymenovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Na porovnanie: Cesko ~ 12 programov v MPEG-2 (CESKY) + dalsie 3 v MPEG-4 (test, rovnako CESKY). Nie je to sice "16 madarskych", ale vysielaju to v MPEG-2 aj MPEG-4, takze ludia si mozu vybrat a priam astronomicka sledovanost oproti madarskej "statistickej chybe" je zarucena. Aj bez exkluzivnych zmluv s dodavatelmi stb...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Anonymný povedal(a)...
    Anonymný povedal(a)...
    Plati ze si Astronomicky blbec.

    Pondelok, 2009, august 31 17:32

    Utorok, 2009, september 1 8:28

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A bude to platit aj v stredu ty Kreten.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ake 2, kreten Ivko167 Gogo Vivid? Vsak ich ma byt podla teba az 16! 3 mesiace uz davno uplynuli. Alebo uplynie az "v stredu"? A kedy vymenujes tych 22 krajin, o ktorych si tu minule dristal???

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Opat, Ivko, sustred sa: Cesko: 12 programov v MPEG-2 (CESKY), do konca roku na 90% uzemia (verejnopravny MUX).
    Kolko vysiela madarskych po madarsky?
    Na akom uzemi a s akou sledovanostou??

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Anonymný povedal(a)...
    Anonymný povedal(a)...
    Anonymný povedal(a)...
    Plati ze si Astronomicky blbec.

    Pondelok, 2009, august 31 17:32

    Utorok, 2009, september 1 8:28

    Utorok, 2009, september 1 22:16

    A bude to platit aj v stredu ty Kreten.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Cesko je samostatna krajina blbec, nie je v Madarsku.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ivko, este dupni nozkou! A skus potom vsetkym vysvetlit preco je podla teba Cesko "samostatna krajina" a preco "nie je v Madarsku" a ako to suvisi s DVB-T (MPEG-2/MPEG-4 kombinovany system oproti monopolnemu MPEG-4)!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Okrem toho, trtko Ivko, kolko z tych madarskych programov je volnych a kolko platenych??? Ja viem, zase to bude pre teba vysoka matematika. Ak chces, daj to zratat pani osetrovatelke na kalkulacke! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Anonymný povedal(a)...
    Cesko je samostatna krajina blbec, nie je v Madarsku.

    Streda, 2009, september 2 21:16

    Ponahlaj sa s vymenovanim tych piatich krajin vysielajucich len v mpeg-2, lebo to nestihnes a v mpeg-2 uz nebude vysielat nikto.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Trtko Ivko-gogo-vivid, zabudol si na vyrok o "maminych kamaratoch". Mozno by ti skor vedeli poradit ako zo slamastiky von. S MPEG-2 nema okrem teba nikto problem, ked ti tu napisem zoznam krajin, ktore dnes vysielaju AJ v MPEG-2, hodis tu potom konecne zoznam tych 22 europskych "vyhradne MPEG-4" krajin? Alebo znovu prepnes na svojich obligatnych "buzerantov, smradov a kretenov" v suvislosti s tvojou "MPEG-4-mamou"??? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ja nepotrebujem nic prepinat, ty si Kreten aj s kamaratmi tvojej mamy. Nikto tu nepotrebuje zoznam krajin, ktore este musia vysielat aj mpeg-2. Vymenuj 5 krajin blbec, ktore vysielaju len mpeg-2. Ja vymenujem k tomu, ktore vysielaju len mpeg-4. Je mi jasne, ze to neurobis z minimalne 3 dovodov: 1. si uplny KRETEN
    2. nevies citat
    3. nie su take krajiny

    PS: Co ti to robia po nociach ti mamini kamarati?

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Trtko Ivko167-gogo-vivid so zivotnym mottom: "kreten, buzerant a smrad. Coze ti to robia ti mamini kamarati po nociach?"... nevies urcite citat. Je mi jasne, male pismenka, takze skusim to s capslock: UZ TU BOLO SPOMENUTE, ZE IDEALNY MODEL NA ROZBEH DVB-T NA SLOVENSKU JE KOMBINACIA MPEG-2/MPEG-4 (2 MUXy v MPEG-2, 1 - komercny alebo HDTV v MPEG-4), s neskorsim prechodom na DVB-T2 (paralelne so zapadnymi krajinami), ale URCITE NIE "VYHRADNE MPEG-4" MODEL. Krajin vysielajucich v KOMBINOVANOM modeli je v Europe ovela viac ako tych 22 "vyhradne MPEG-4" krajin z tvojho sna. Madarsky neviem, ale ked chces, mozes si to dat prelozit zo slovenciny do "svojho" jazyka cez Google Translator... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Vlado, Kreten, buzerant a smrad. Idealny model pre DVB-t je akekolvek MPEG-4 pre nas MPEG-4 T1. Jediny, kto tu spominal ine si ty Kreten. Krajiny vysielajuce len v mpeg-2 prudko vymieraju, lebo je to volovina a zasieranie spektra, ktore sa da lepsie predat. Zapadne krajiny vysielajuce len mpeg-4 t1 su toho dokazom. Ich zoznam najdes na dvb.org, ze KRETEN?

    A co ti to robia ti kamarati tvojej mamy? Zaujimaju nas najma sprostactva.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Kreten, buzerant a smrad... Ivko167-gogo-vivid, prestan prskat a metat sa s penou okolo huby, a skus este raz pocuvat:

    1. Zapadne eu. krajiny vysielajuce "len v MPEG-4/T1" mozes zratat na prstoch jednej ruky,

    2. Nikto tu neposkakuje ako pajac a nevykrikuje, ze chce "len MPEG-2",

    3. Ako pajac ("Kreten, buzerant a smrad") tu poskakujes len ty. Vraj: "Idealny model pre DVB-t je akekolvek MPEG-4 pre nas MPEG-4 T1 (za ziadnych okolnosti nesmie byt kombinovane s MPEG-2!!!!Apage Satanas!!!)".

    4. Zoznam ziadnych 22 eu. krajin vysielajucich "vyhradne v MPEG-4" neexistuje. Keby existoval, uz by si ho tu davno uviedol.

    Ak stale nechapes, skusime nakreslit. Len dopapaj tu krupicovu kasu... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Pocuj ty chuju, ktory sa nevies ani podpisat pod svoje prispevky, laskavo neber moje meno/nick nadarmo. Takisto nevkladaj do mojich ust nieco, co som nikedy nepovedal/nenapisal.

    pokial s tym mas nejaky problem, mozme si to vydiskutovat: vivid at privatemail sk

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Kreten, buzerant a smrad... Ivko167-gogo-vivid, povedz mi jeden dovod, preco by som sa mal zapajat do tvojej "kretenskej" (Dr.Jekyll/Mr Hyde) hry na Ivko-fanclub. Ak mas nove argumenty k teme, napis ich! Ak nie, neotravuj tu vzduch. A dopapaj tu krupicovu kasu!

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Vlado, MPEG-4 Višta je Kreten, Buzerant a Smrad. ViViD necakaj od takeho pankharta nejaku diskusiu. Nema to zmysel - je to plateny Kreten za provokovanie.

    gogo1

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Cakal niekto inu odpoved? Od maleho prskajuceho klamara Ivka (teraz uz titulovaneho "pankharta"). Provokuje klamstvami, ktore nedokaze dokazat. A ked je vyzvany na dolozenie faktov, vypusti tu sprsku vulgarnosti (ako tchor, ked je zahnany do kuta). To je nas maly "trojjediny" Ivko167-Gogo-Vivid... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. No ja to tu citam niekolko dni a kladiem si otazku, ze co si tu napisal ty? Lebo z toho co som si precital mi vychadza, ze ci ten Ivko alebo kto nema nahodou pravdu?

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Ivko, a v com, mas "nahodou pravdu"??? Ze v Europe vysiela 22 krajin "vyhradne v MPEG-4", len je to tazke dokazat, lebo nikto o tych "22" krajinach nepocul ani ty sam (len sa ti mozno nieco prisnilo) alebo to, ze Madari uz vysielaju 16 programov, ako si to par mesiacov dozadu avizoval??? Dalsie tvoje hluposti (jediny kto nevysiela v DVB-T - Greci, MPEG-2 nepodporuje HDTV, v Nemecku sa uz minuleho roku vysiela v MPEG-4, aj v Anglicku uz tiez davno vysielaju v MPEG-4, atd.) tu uz radsej rozpitvavat nebudem, lebo kazdy ich dobre pozna...

    OdpovedaťOdstrániť
  37. OK, trtko Ivko, skusim ti to vysvetlit nazorne: ty by si chcel toho tvojho milovaneho "vychodoeuropskeho" mackopsa MPEG-4/T1 nanutit Slovakom ako keby si im chcel predavat dnes uz staru Fabiu so zbytocne drahymi 17' elektronmi. Miesto toho aby si im predaval Fabie s obycajnymi 14' (MPEG-2/T1) diskami za polovicnu cenu, aby sa na nich naucili dobre jazdit. Ked uz dnes je jasne, ze v zapadnej Europe sa uz buduci rok zacnu seriovo predavat Passaty so 17' elektronmi "all in one" (DVB-T2). Cena samozrejme bude o nieco vyssia od Fabii so 17', ale so stupajucou velkoseriovou vyrobou a umiestnovanim na silnych zapadoeuropskych trhoch pojde cena samozrejme dole. Co sa o 17' Fabiach predavanych v Madarsku, Rumunsku, Moldavsku, Bielorusku, Bulharsku, Albansku,... neda velmi povedat (tie mali stat polovicu uz minuly rok, podla poniektorych "prognostikov"). Tam bud prestanu auta predavat vobec (ludia sa budu vozit v autobusoch: DVB-S/DVB-C/IPTV/...) alebo tie drahe Fabie aj so 17' elektronmi vyhodia na smetisko, kedze na Passat sa nehodia, aby si kupili nieco modernejsie, na com bude bezat zapadna Europa vratane susedneho Ceska a Rakuska.

    A teraz skus argumentovat, co v tom prirovnani "nesedi". Viem bude to dost tazke, asi sa opat zacnes hadzat o zem, buchat hlavou o stenu a metat okolo seba tych svojich BASTARDOV, KRETNOV, BUZERANTOV, SMRADOV, SVIN KONKRETNYCH, PODVRATATAKOV, a pod., ale aspon to skus! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Denmark
    Boxer announces Pay-TV from 1st November
    Boxer has announced that it will start Pay TV services on the 1st November after Analogue Switch Off (ASO) is completed. Viewers will have a choice of television services dependant on the package ordered. A total of 25 services will be on offer.
    Viewers will also be able to access 7 services from the public service broadcasters and 3 services from neighbouring countries (TV4 Sweden, TV2 Norway, and ARD). These services are all available free-to-air.
    The platform uses MPEG-4, H.264, Audio Video Coding.
    Source: Boxer Denmark announcement
    Item added: 24th August 2009

    OdpovedaťOdstrániť
  39. France

    French terrestrial HD goes live today
    By Robert Briel
    October 30, 2008 09.31 UK

    French terrestrial HD broadcasts will go live today at 3.30 pm (CET). The official launch will take place in the presence of Christine Albanel (minister of culture and communication), Eric Besson (secretary of state) and Michel Boyon (president of the CSA).
    The HD bouquet consists of the free-to-air channels TF1 HD, France 2 HD, Arte HD and M6 HD and the premium (encrypted) channel Canal+ HD. The various channels will run special promotional programming touting the advantages of HD broadcasts in the hours preceding the official launch.

    Twenty seven transmitters, covering 40% of the metropolitan population, are already on air. By May 31, 2009, new transmitters should reach more than 60% of the population with terrestrial HD broadcasts.

    Viewers need an HD capable receiver suitable for MPEG-4.

    OdpovedaťOdstrániť
  40. France

    HD priority #1 for French regulator CSA
    By Robert Briel
    January 27, 2008 08.09 UK

    HD is the number one priority this year for the French media regulator CSA, said Michel Boyon, president of the authority to Tele-Satellite magazine. In spring, three broadcasters (TF1, France2 and M6) will start transmitting in HD over DTT at a yet to be announced date. They will be followed by Arte and Canal+ in the second quarter. A second multiplex will come on air before the end of the year, allowing for three more HD channels to be available on digital terrestrial in selected regions of the country, bringing the total to "eight channels".

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Sweden

    Broadcasters had called for the full allocation of the UHF band until 2014 to allow for the migration of the DTT platform from the MPEG-2 to the MPEG-4 AVC compression format as well as the possible transition to DVB-T2.

    Using the capacity available following analogue switch-off, broadcasters wanted to provide viewers with an appealing offer using the new compression format and thus encourage their migration. While SVT favoured the launch of HD services, some commercial broadcasters preferred offering more standard-definition television programme services. Once the migration to the new technologies would have been completed, around 2015, broadcasters believed that a re-allocation of the digital dividend would then be possible.

    For broadcasters on the DTT platform, it remains vital that the DTT platform can continue to compete with the other television delivery platforms such as cable, satellite and IPTV. As these platforms increasingly offer HD services, it will be important for the DTT platform to do likewise, especially given the high sales of HD-ready displays into the Swedish market.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Veru tak, vo Svedsku by sa malo migrovat az do 2015 (teda ziadny 2010) a pravdepodobne rovno do DVB-T2. Podobne aj v dalsich krajinach, kde NorDig dnes posobi:

    NorDig has published a specification for the minimum requirements for receivers able to receive NorDig compliant signals based on the DVB-T2 specification.
    At present the terrestrial broadcast networks in the Nordic region, which includes, Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden, are all served by DVB-T based broadcasts.
    NorDig said that in some of the Nordic countries, introduction of HDTV and MPEG-4 H.264, AVC might be combined with the introduction of transmissions based on DVB-T2.

    http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/iceland/

    OdpovedaťOdstrániť
  43. +

    Testing times for Freeview HD

    By Julian Clover

    The Digital TV Group (DTG) has announced its test and conformance regime for Freeview HD will launch on schedule this month. Product testing, which also includes Freeview+ HD personal video recorders, will get underway in October.

    DTG director-general Richard Lindsay-Davies said the test and conformance regime for terrestrial DVB-T2/MPEG-4 services had been a key priority of the trade association.

    http://www.broadbandtvnews.com

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Stale plati: DVB-T rozbehnut v MPEG-2 (prip. MPEG-2/MPEG-4 HD), naucit ludi lacno a rychlo co je DVB-T. A po ASO zacat testovat HDTV, ak teda bude on zaujem, v DVB-T2.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Hosi, uz sa na to vykaslite. :-) Povodne som chcel napisat, "serte na to", ale to by bolo trochu neslusne. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Svedsko 2010. 2014 jedna o realokacii pasiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Dnes na radio SRo1 podpora socialne slabsim 20Eur. Predsa sa kona ten velkoodrb.

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Realokacia pasiem priamo suvisi s prechodom na MPEG-4/DVB-T2. Takze Svedsko 2014.


    Broadcasters had called for the full allocation of the UHF band until 2014 to allow for the migration of the DTT platform from the MPEG-2 to the MPEG-4 AVC compression format as well as the possible transition to DVB-T2.
    http://www.digitag.org/WebLetters/2008/External-July2008.html

    +

    Od září test DVT-2 ve Švédsku, již také jako standard ETSI.

    Operátor Teracom zahájí testy DVB-T2 ve Švédsku od letošního září. Po laboratorních testech budou následovat zkouška „v terénu“ v oblasti Stockholmu a v okolí Uppsale. Jde o vysílání v rámci sítě DVB-T v pásmu VHF.
    http://duspiva.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Ad SRo1: jasne, stale predrazene MPEG-4 prijimace davaju dobre sance na nabalenie sa vybranych sukromnych firiem cez "statnu podporu". Som zvedavy kto a ako bude kategorizovat "socialne slabsich" a na ake stb pojde ta "statna podpora". U lacnych MPEG-2 stb v sirokej ponuke (v cenach 30-60 EUR) by vysavanie statnych fondov nebolo vobec nutne...

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Opravujem: predrazene MPEG-4/T1 prijimace. Ktore sa budu musiet tak-ci-tak zosrotovat, ak o par rokov budeme chciet prejst na progresivne DVB-T2. Potom bude stat poskytovat dalsiu "statnu podporu" tym istym (alebo inym?) "socialne slabsim"?

    OdpovedaťOdstrániť
  51. "Ad SRo1: jasne, stale predrazene MPEG-4 prijimace davaju dobre sance na nabalenie sa vybranych sukromnych firiem cez "statnu podporu". Som zvedavy kto a ako bude kategorizovat "socialne slabsich" a na ake stb pojde ta "statna podpora". U lacnych MPEG-2 stb v sirokej ponuke (v cenach 30-60 EUR) by vysavanie statnych fondov nebolo vobec nutne...

    Co je toto za blbca z vezokomu?

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Ano , lenze tie MPEG-2 pijmace im budu zhruba za rok na hovno.

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Nie kreten, nikto im nic neda a o to ti ide, ze vezokom Kreten?

    Opravujem: predrazene MPEG-4/T1 prijimace. Ktore sa budu musiet tak-ci-tak zosrotovat, ak o par rokov budeme chciet prejst na progresivne DVB-T2. Potom bude stat poskytovat dalsiu "statnu podporu" tym istym (alebo inym?) "socialne slabsim"?

    Opravujem lacne dvb-t2 prijmace, ktore su vseobecne oblubene a zavedene.

    Lenze problem je v tom, ze nikto okrem kretenovej hlavy v tom nestandardene neysiela. ze kreten? Pri t2 im urcite daju 2. podporu, ze kreten?

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Nie trtko Ivko, problem je v tom, ze ty ako kreten nedokazes vecne argumentovat. A tak sa zmozes iba na tych svojich "kretenov, bastardov, smradov, zmrdov"... uz ti z toho musi poriadne strasit vo vezi (vezokome?)... ;-)))

    V MPEG-2 vysiela bez problemov takmer cela zpadna Europa (vid zoznam krajin oproti tvojmu balkansko-vychodoeuropskemu). Problem s nim mas (OSOBNY) len ty, lebo si kreten. Rozdiel je, ci bude stat tlacit miliony do MPEG-4 prijimacov, ktore ludia budu musiet aj tak o par rokov vyhodit, alebo si ludia kupia LACNE MPEG-2 prijimace, na ktore ziadna statna podpora nie je potrebna. A ked tak, statnu podporu mozu dostat neskor, ked bude aktuialny prechod na DVB-T2. Je pravdepodobne, ked na tento standard bude uz prechadzat cela zapadna Europa, podpora mozno ani nebude nutna... kedze sa prijimace budu vyrabat a dodavat na europsky trh v milionovych seriach. Co sa u tvojej vychodoeuropskej vyhnivajucej vetvy MPEG-4/T1 nebude dat nikdy povedat...

    OdpovedaťOdstrániť