21. 8. 2009

ČT1 už vysiela v HD cez satelit

HD verzia prvého okruhu verejnoprávnej Českej televize sa v stredu objavila na satelite. Ako píše Digizone.cz, ide o testovacie vysielanie, ktoré bude prebiehať do 30. augusta. Deň potom bude program dostupný – tiež ako experiment – všetkým majiteľom dekódovacích kariet službieb Skylink a CS Link.

ČT1 v HD bude väčšinu programu na vysoké rozlíšenie prepočítavať. Niektoré vlastné programy, vyrobené v high-definition, pôjdu aj v skutočnom HD - 1080i25.

Tento test je predskokanom pripravovaného okruhu ČT HD, ktorý bude vysielať všetky programy v skutočnom HD rozlíšení. Na okruhu sa budú prepínať relácie z ostatných okruhov ČT, ktoré sú dostupné aj v lepšej kvalite. Tento program, štartujúci budúci rok v čase zimnej olympiády vo Vancouveri, by nemal byť dostupný pre zákazníkov Skylinku na Slovensku – vysielať sa na ňom budú aj programy s teritoriálne obmedzenou licenciou. 

digitalNews.sk zisťuje, či diváci na Slovensku budú môcť sledovať v HD kvalite aspoň program ČT 1, ktorý je súčasťou základného balíka služby Skylink.

Test sa podľa Digizone.cz objavil na frekvencii 10,803 GHz/pol. H, SR 22000 na satelite Astra 23,5 stupňa východne. Vysielanie sa šíri cez DVB-S a kompresný štandard MPEG-4.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára