24. 8. 2009

ČT1 HD bude aj pre slovenských zákazníkov

Experimentálne vysielanie prvého okruhu Českej televize si budú môcť naladiť všetci zákazníci Skylinku – v Česku aj na Slovensku. Potvrdil to marketingový manažér Towercomu (prevádzkovateľa satelitnej platformy) Michal Šuran. "Týka sa to aj majiteľov starších, tzv. „modrých“ kariet Skylink," dodal.

Podmienkou pre príjem je set-top box, podporujúci kompresiu MPEG-4. Ako pripomenul Šuran, od budúceho roka treba pri HDTV rátať s DVB-S2 prijímačom. ČT totiž plánuje prejsť na novšiu technológiu. Satelitné set-top boxy umožňujúce HD príjem DVB-S2 už štandardne podporujú.

Predplatitelia Skylinku na Slovensku by mohli od budúceho roka získať aj príjem riadneho vysielania nového okruhu ČT HD. Prevádzkovateľ platformy potvrdil záujem o pokračovanie distribúcie tejto stanice. 

K slovenským domácnostiam by sa ČT HD nedostalo v "stopercentnej" podobe. HD okruh budetotiž mix vysielania ostatných staníc, vrátane ČT 4 Sport. Tento program je na Slovensku pre obmedzené vysielacie práva zablokovaný. Prevádzkovateľ Skylinku by v čase vysielania športových zápasov na ČT HD mohol program divákov na Slovensku dočasne zablokovať a pustiť čiernu obrazovku s oznamom. Skylink to tak už spravil pri niektorých zápasoch na Prime či STV.

7 komentárov:

  1. HD v DVB-S2 pre zakaznikov Skylinku za poplatok (predplatna karta). Celkom logicke. Mozno casom (o niekolko rokov?) bude rovnako za poplatok aj v kryptovanom DVB-T2.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za poplatok? Ak beries jednorazovu cenu karty (70e) ako nejaky extra poplatok, tak potom je vlastne aj investicia do STB na mpeg2 "za poplatok", takisto kupa noveho TV je "za poplatok" atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... bude rovnako za poplatok aj v kryptovanom DVB-T2 + poplatok za prenajom boxu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano, HD v DVB-S2 ZA POPLATOK. A rovnako to bude aj v DVB-T/DVB-T2. FTA SD v MPEG-2. A kto si nebude vediet predstavit zivot bez Smotanky alebo Drislaku v HDTV, priplati si za HDTV (jednorazovo alebo mesacne). Dava ti to zmysel. Alebo?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Drislak bude len v MPEG-2 - je na to exkluzivna zmluva.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To by uz nikoho nebavilo. Vsak sam vies, ze uz aj dochodcovia slintaju po HDTV/MPEG-4/T1, ze v MPEG-2 uz ani ten Drislak na ich domacich plazmach nie je ziadny zazitok...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Podmienkou pre príjem je set-top box, podporujúci kompresiu MPEG-4.

    OdpovedaťOdstrániť