17. 9. 2009

České Radiokomunikace už hovoria o prechode na MPEG-4

Český operátor terestriálneho vysielania České Radiokomunikace navrhujú začatie úvah o prechode zo štandardu MPEG-2 na MPEG-4, a to najmä v súvislosti s vysielaním vo vysokom rozlíšení.

Pre Lidové noviny (via Digizone.cz) to povedal riaditeľ pre transformáciu Kamil Levinský. Podľa neho nastane správny čas pre prepnutie, až sa rozšíria prijímače podporujúce HD obraz. Využívať by sa vtedy podľa Levinského mala už technológia DVB-T2, aby sa do multiplexov zmestili štyri programy v HD.

ČRa si pre testovanie tejto technológie pýta frekvenciu, najlepšie v oblasti Prahy. ČTÚ však operátorovi podľa Digizone.cz už dávnejšie odkázal, že voľné frekvencie nie sú. Podľa Levinského by sa krajina tiež mala zamýšľať nad novou sadou frekvencií, ktoré sa použijú na prechod na novú technológiu.

Levinský nie je spokojný ani s legislatívou, ktorá testovanie umožňuje maximálne na 30 dní. Zmysluplný test by mal podľa neho prebiehať aspoň rok.

9 komentárov:

  1. co to je za text?
    ...o prechode zo standardu MPEG4 na MPEG2??? wtf

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je to, co sa natlaca nam. Niektori ludia v cechach este nemaju digitalny signal a ti co maju, budu zahadzovat boxy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aké zahadzovanie boxov? Píšu o novej frekvencii (MUX-e), kde to budú testovať.
    A nie je to ani to, čo sa natláča nám, ale DVB-T2. MPEG4 v DVB-T už Česi testujú v MUX4 (súbežne s ďalšími 3 MUX v MPEG2)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj v 3 muxe je 1 x mpeg-4. Pointa je, ze nie su volne frekvencie a v sucasnej situacii im MPEG-4 pomoze.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Maju problem zaplnit 3. MUX aj v MPEG2

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anglicania do DVB-T2 uz koncom tohto roku, Spanieli, Taliani, Fini, Nori DVB-T2 testuju alebo sa chystaju na testy. Cesi sa vyjadrili o moznom prechode do DVB-T2.A co Slovensko? Zabetonuje sa na desatrocie vo "vychodoeuropskom" MPEG-4/T1?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Co keby Telefonica konecne vratila licenciu? Budovanie dalsich vysielacov a zaradovanie novych programov stagnuje a trapny test MPEG-4/T1 upscalovaneho HD aj tak uz skoro nikto nesleduje. A hned by bola volna frekvencia, aj bez "zamyslania sa"...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. "Anglicania do DVB-T2 uz koncom tohto roku" To sa pisalo aj minuly rok, takze je to asi vecna pravda. Asi budu mat smerove vysielace a budu to vysielat do Alfa centauri, lebo podla poslednych informacii tam maju T2 boxy. Takze cakaj trubiroh, ze ti odtial jeden prijde.
    Co sa tyka telefonica, konatel povedal, ze vratia licenciu, hned aky ty prestanes tarat chujoviny. Takze mozes znicit MPEG-4 v cechach KRETEN.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. KRETEN Ivko Gogo Vivid dupninozka strikes back? Hlavne nikdy nepripustit nic ine od MPEG-4/T1 monopolu! Ani variant MPEG-2 => ASO => DVB-T2! Ivko trupka bojuj!!! Citatelia si ziadaju nejake nove klamstva na pobavenie o tvojej vychodoeuropskej laske s nazvom MPEG-4/T1... Pod akym nickname ich tentokrat napises??? :-)))

    P.S. Aj "'Anglicania do DVB-T2 uz koncom tohto roku' To sa pisalo aj minuly rok" je poriadna ..ujovina (neviem kto je ten "sa"), ale daj este nieco "stavnatejsie"! Nesklam ludi! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť