9. 9. 2009

Televízie o kompresnom štandarde mlčia, Vážny je za MPEG-2

Aký sa bude na Slovensku používať pridigitálnom terestriálnom vysielaní kompresný štandard? "Je to záležitosťou dohody medzi Towercomom a vysielateľmi," povedal pre dnešné vydanie denníka Sme riaditeľ odboru telekomunikácií Kristián Vajda. 

Sme sa preto spýtalo televízií, aký štandard si chcú od Towercomu, víťaza tendrov na DVB-T, objednať. Odpovede sa nedočkalo. Joj nechcela na otázku odpovedať, Ta3 ju zas považuje za predčasnú, "keďže nepoznáme ponuku od prevádzkovateľa digitálneho vysielania," povedala PR manažérka stanice.

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny uviedol, že vhodnejší je podľa neho štandard MPEG-2 - pre nízku cenu a pre to, že už 150-tisíc domácností údajne má MPEG-2. Takéto číslo používalo ministerstvo dopravy už aj dávnejšie. Cifra je značne skresľujúca - obsahuje totiž aj tie domácností, ktoré majú televízor so zabudovaným digitálnym tunerom, no terestriálne vysielanie v skutočnosti nevyužívajú. 

Údaj je navyše značne zastaraný. Už z minuloročného prieskumu agentúry GfK vyplynulo, že televízor s možnosťou HD príjmu, pri ktorom sa dá predpokladať aj digitálny tuner, má 14 percent z necelých dvoch miliónov domácností na Slovensku.

Grafika – www.digimedia.sk

5 komentárov:

  1. "Je to záležitosťou dohody medzi Towercomom a vysielateľmi" - takze je to jasna vec, debata skoncila. Bude tu zastaraly MPEG2 format navrhovany pre CRT telky, no co uz. Towercom si robi "sam sebe" konkurenciu, o mesiac prichadza rozsirenie a zlacnienie HD balicka. Este ze sa da dnes vybrat.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je dobra sprava! DVB-T teda nebude u nas luxusom pre par vyvolenych, ale bude urcene pre siroke masy? S velkym poctom divakov budu mat on zaujem urcite aj televizie a po uspesne zvladnurom ASO mozme pomyslat na rozbehnutie DVB-T2 a dalsich kanalov (v tej dobe mozno aj HDTV)...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale dúfam, že DVB-T bude v MPEG-4, vzhľadom na dobu je už zavádzanie MPEG-2 nezmysel, ako príklad uvediem Maďarsko, s pilotom sa v MPEG-2 začínalo už v roku 2001 a od konca roku 2008 spustili riadne vysielanie v MPEG-4, u nás je pilot od konca roku 2004, tak potom výhovorky, že veľa ľudí už má len MPEG-2 prijímače mi prídu ako smiešne, aj tak by pravdepodobne neskôr bol prechod na MPEG-4 a bol by ešte väčší chaos, ale podstata je tá, že vzhľadom na túto dobu je zavádzanie MPEG-2 už nezmysel !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzera to tak, ze aj Vazny je tam uz dlho.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nezmysel je prave MPEG-4/T1. Holandania su vyspelejsi narod, ale snad to casom dojde aj poplasenym Slovakom:

    The Dutch digital terrestrial platform Digitenne will not launch HD broadcasts anytime in the near future, according to a company spokesperson quoted in local press reports.

    Digitenne currently broadcasts in MPEG-2 and, according to the spokesperson, does not want to force its customers to buy new receiving equipment. However, both cable and DTH platforms are now heavily investing in bringing HD channels for their customers.

    KPN positions its DVB-T platform as a LOW COST ALTERNATIVE to cable and now claims about one quarter of the total digital TV market.

    http://www.broadbandtvnews.com/2009/09/09/no-hd-on-dutch-digital-terrestrial/

    OdpovedaťOdstrániť