9. 9. 2009

Štátna digikampaň sa začína zajtra - s minimom informácií


Štátna kampaň informujúca o prechode na digitálne televízne vysielanie sa začína už zajtra. O detailoch prechodu pri tom nie je známe nič - stále nie je známy kompresný štandard, akékoľvek termíny zapínania digitálneho či vypínania analógového signálu. Nie je známe ani to, či budú dostupné aj platené programy a aké vybavenie bude pre to potrebné. Štátni úradníci na včerajšej tlačovke vyrukovali s niektorými predbežnými informáciami.

Minister dopravy Ľubomír Vážny podľa agentúry SITA povedal, že kampaň bude "najprv všeobecná, neskôr sa zameria na tie oblasti, kde sa bude analógové vysielanie vypínať."

Aj keď neexistuje dokument, ktorý by obsahoval dátumy prechodu, prvé odpojenie analógovej televízie podľa úradníkov nastane už v druhom polroku 2010. Vypnutiu má predchádzať simultánne analógové a digitálne vysielanie. Vypínanie má prebehnúť po ostrovoch, ktorých je na Slovensku dvanásť.

Kampaň bude podľa SITA prebiehať najprv najmä v televízii. Maskotom je "Telka Anténka". Kampaň, na ktorú štát vyčlenil 1,6 milióna eur, pripravuje agentúra B.M.A.

21 komentárov:

  1. Fakt je informácií akosi málo, jediné, čo som sa dozvedel je, že prvá "pôjde" Bratislava.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, ako prvá Bratislava, ja som to včera počul na SRo 1 okolo 14:15.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pokiaľ sa u nás dvbt rozbehne, tak rozumný človek už bude mať dávno satelit a má tam skoro komplet všetky sk a cz programy a české programy tam nebudú ani náhodou/v našom dvbt/.Ale kto býva na dobrom mieste, tak zachytí aj české dvbt, ale to by som bral ako doplnok k satelitu, prípadne k druhému tv a pod.Tragédia je, že na Slovensku o takýchto veciach ako napr.dvbt nerozhodujú odborníci, ale "odborníci". romannitra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ale dúfam, že DVB-T bude v MPEG-4, vzhľadom na dobu je už zavádzanie MPEG-2 nezmysel, ako príklad uvediem Maďarsko, s pilotom sa v MPEG-2 začínalo už v roku 2001 a od konca roku 2008 spustili riadne vysielanie v MPEG-4, u nás je pilot od konca roku 2004, tak potom výhovorky, že veľa ľudí už má len MPEG-2 prijímače mi prídu ako smiešne, aj tak by pravdepodobne neskôr bol prechod na MPEG-4 a bol by ešte väčší chaos, ale podstata je tá, že vzhľadom na túto dobu je zavádzanie MPEG-2 už nezmysel !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. MPEG-2 je v pohode - do ASO, potom mozme prejst na DVB-T2 spolu so zapadoeuropskymi krajinami. Dufam, ze nejakeho chaotika nenapadne dnes vnucovat ludom drahy vychodoeuropsky medziclanok MPEG-4/T1.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bola by hovadina prechádzať na DVB-T2 skôr ako o 10 rokov. To by si ľudia menili po pár rokoch STB (a je úplne jedno, či by boli stavané na MPEG-2 alebo MPEG-4, škoda by ich bola tak či tak)?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hovadina to nebude, ked uz od buduceho roka zacnu na DVBT-2 prechadzat ine krajiny a ceny stb sa vzhladom na velke kontrahovane objemy, mozu drat nizsie a nizsie, az pod uroven MPEG-4/T1. A keby ludia menili svoje MPEG-2 stb v obstaravacej cene 20-60 EUR, nebolo by to nic dramaticke...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. no dost bieddne znie uz len informacia, ze kampan bude stat 1,6 mil € ??? to si snad robia kompetentny prdel...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. 1,6 mio € sa ti zda malo alebo vela?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. MPEG-4 boxy by menit nemuseli a ziadny plateny kreten by tym padom nemal 2x odmeny.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jasne, MPEG-4/T1 boxy by zostali sprostym slovenskym (platenym) kretenom na veky vekov (zvykli si na OIRT, zvyknu si aj na toto!). Zatial co okolite krajiny (kedysi CCIR, najma teda na zapad od Slovenska) by uz ficali v DVB-T2 a mali by plne obchody sirokeho sortimentu lacnych (velke serie - velke trhy) prijimacov...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No to je fakt dobre, o com sa sniva Kretenovi silno petrzalskemu? Nasa digitalizacia sa zacina za 3 mesiace. Vychodoeuropske krajiny ako Norsko Dansko, Svedsko, Irsko, Francuzsko, Portugalsko, atd. nakupuju MPEG-4 DVB-t boxy.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. KRETEN Ivko Dupninozka, Svedsko, Dansko, Francuzko nakupuju hlavne MPEG-2 boxy, kedze vysiela sa tam stale v MPEG-2 a este dlho bude. Co sa tyka tych 2 DVB-T trpaslikov, vsak skus povedat kolko sa zatial predalo MPEG-4 krabic v Irsku alebo Portugalsku (aka je tam sledovanost DVB-T). Rozumies uz co je to SLEDOVANOST, alebo sa este ides hrat na KRETENa??? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Svedsko, Dansko a Francuzsko nakupuju MPEG-4 boxy lebo tie vedia aj mpeg-2 a nemusia ich na buduci rok zahodit. V Dansku sa dokonca aj vyrabaju. (Jedzte rybicky, je v nich jod, lebo dopadnete ako Vlado - MPEG-4 Pišta).

    OdpovedaťOdstrániť
  15. KRETEN, Svedi, Dani, ani Francuzi nejake predrazene sroty kupovat nepotrebuju. Na DVB-T im postaci aj standardny MPEG-2 stb. Kto vsak potrebuje cumiet na kryptovany HD monoskop a jest pri tom surove rybicky, ten srot za 100-150 EUR si kupi. Len aby potesil jedneho kretena z Luniku IX, ktory ani netusi aky je rozdiel medzi pokrytim a sledovanostou DVB-T...

    Kto chce dopadnut ako KRETEN Ivko Gogo Dupninozka, moze si sparat rybickou v nose a vyrevovat pritom: Smrt MPEG-2! Nech zije MPEG-4/DVB-T1 na veky vekov! Pomozte mi vyliecit sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. + ivkove vykriky do tmy: DVB-T2 nikdy neexistoval a nebude existovat! Dokazali to Taliani, ked v ich testoch iba 4 zo 6 stb rozoznali DVB-T2 signal! Vsade sice pisu, ze to bolo 5 zo 6 stb, ale ja aj tak viem (myslim si), ze to boli 4 zo 6. Je to dost podstatne, neberte prosim KRETENKOVI JEHO pravdu, lebo ho to este viac rozzuri! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Anonymný povedal(a)...
    Svedsko, Dansko a Francuzsko nakupuju MPEG-4 boxy lebo tie vedia aj mpeg-2 a nemusia ich na buduci rok zahodit. V Dansku sa dokonca aj vyrabaju. (Jedzte rybicky, je v nich jod, lebo dopadnete ako Vlado - MPEG-4 Pišta).

    Štvrtok, 2009, september 24 21:30

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Svedsko, Dansko a Francuzsko kupovat ziadne MPEG-4 boxy nemusia. Lebo vysielaju aj v MPEG-2 a este dlho aj budu. A neskor mozno prejdu na DVB-T2. Takze tie drahe plechove sroty by si mohli max. tak podkladat pod knihovnicky.

    Jedzte surove ryby, dopadnete ako Retard Ivko Gogo tanecnica. Ktory si dodnes mysli, ze sledovanost je to iste co pokrytie (a preto aj Portugalci maju podla neho 60% sledovanost :)))) ) alebo ze Madari vysielaju v DVB-T uz 16 programov (to avizoval nas maly prskajuci Nostradamus uz pred pol rokom)... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Anonymný povedal(a)...
    Anonymný povedal(a)...
    Svedsko, Dansko a Francuzsko nakupuju MPEG-4 boxy lebo tie vedia aj mpeg-2 a nemusia ich na buduci rok zahodit. V Dansku sa dokonca aj vyrabaju. (Jedzte rybicky, je v nich jod, lebo dopadnete ako Vlado - MPEG-4 Pišta).

    Štvrtok, 2009, september 24 21:30

    Piatok, 2009, september 25 9:07

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Keďže v mpeg-2 sa už nejaký ten rôčik dva na Slovensku vysiela, tak môžeme predpokladať, že to tak ostane :-( Tuším iba STV3 je vysielaná v mpeg-4 - čo je snáď dobrá správa, aj keď tomu dosť dobre nerozumiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. STV3 sa nevysiela v MPEG-4, to bolo len pocas olympiady. Momentalne ide v mpeg-2 a kockuje na vyradenom TP duzice Astra3

    OdpovedaťOdstrániť