10. 9. 2009

Prvý switch-over vraj bude v Bratislave a ostatných pilotných oblastiach

Vypínanie analógového vysielania a prechod na DVB-T by sa malo začať v Bratislave a ostatných oblastiach, kde prebieha od rokov 2004 a 2005 pilotné vysielanie. Po utorkovej tlačovej konferencii k štartu informačnej kampane o tom napísalí viaceré médiá.

Hospodárske noviny, citujúc ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, napísali, že analóg sa bude okrem hlavného mesta vypínať koncom roka 2010 aj v Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.  

12 komentárov:

  1. a dufam zachovaju aj doterajsie standardy, lebo menit vsetky stb co mam ja a rodina by ma asi porazilo, plus mpeg4 su stale super drahe, ok ak niekto najde do 50eur na trhu v tychto mestach, v kamennej predajni nech da vediet

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dúfam, že potom budú nasledovať vysielače Nad oborou, Krížava a Kráľova Hoľa, ktoré pokrývajú podstatnú časť SR. A čo sa týka kompresného štandardu, tak je mi to jedno, lebo aj tak si kúpim rovno MPEG-4 prijímač. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. > anonym 9:37.
    Naco by sa sem stb s mpeg4 doteraz dovazali, ked sa nikde na slovensku v mpeg4 nevysiela? To je ako predavat TV na 110Voltov. Cina je schopna dodat dokamzite pri dopyte ekokolvek mnozstvo STB, kedze ich budu potrebovat aj madari, a aj poliaci. A stb s mpeg4 budu samozrejme podporovat aj mpeg2. Ale zrejme to bude zbytocne - kedze mudre hlavy sem dotiahnu zastaraly format, ktory sa pouziva uz len z historickych dovodov. (tohtorocne TV uz maju v sebe tak MPEG2 ako MPEG4 tuner - pre istotu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Len jedno nechapem, preco sa ti Madari nedohodli rovno s tymi Cinanmi a natahovali sa s nemeckym Technisatom. Keby nejaka "mudra hlava" rozhodla o povinnom MPEG-4, bez toho aby sa poradila s operatorom a televiziami, mohli by sme na cele DVB-T rovno zabudnut...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale dúfam, že DVB-T bude v MPEG-4, vzhľadom na dobu je už zavádzanie MPEG-2 nezmysel, ako príklad uvediem Maďarsko, s pilotom sa v MPEG-2 začínalo už v roku 2001 a od konca roku 2008 spustili riadne vysielanie v MPEG-4, u nás je pilot od konca roku 2004, tak potom výhovorky, že veľa ľudí už má len MPEG-2 prijímače mi prídu ako smiešne, aj tak by pravdepodobne neskôr bol prechod na MPEG-4 a bol by ešte väčší chaos, ale podstata je tá, že vzhľadom na túto dobu je zavádzanie MPEG-2 už nezmysel !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Cinske lode plne "lacnych" MPEG-4 prijimacov vzdy "vyberu" albanski pirati pre seba. A tak sa ziadne do Slovinska a Madarska zatial nedostali. Poliaci preto hladaju pre tieto cinske lode severnu cestu. Aby aspon niekto z nich mohol sledovat Euronews v anglictine a 3 teleshopingove kanaly v HDTV. Ak sa to Poliakom podari, niektori polski smelinari by mohli doviest aj na slovensky trh prve MPEG-4 stb - Orava, Sany a Pamasonic, uz od 89 EUR a so skratenou zarukou na 1 rok!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Holandania vedia, co je to DVB-T:

    Nizozemská pozemní digitální TV platforma Digitenne nebude v blízké budoucnosti vysílat v HD. Zprávu potvrdilo více zahraničních zdrojů.

    Digitenne je stoprocentní dceřiná firma telekomunikační společnosti KPN. Digitenne v současné době vysílá v MPEG-2 a podle mluvčí nechce nutit svým zákazníkům a jejich divákům nákup nového přijímacího zařízení.

    DVB-T platforma je v Nizozemí, kde již menšinový televizní analog skončil, vnímána jako „nízkonákladová“ alternativa k ostatním sítím. Na místním trhu podle dostupných údajů tvoří asi čtvrtinu z celkového digitálního TV trhu

    http://duspiva.blogspot.com/2009/09/nizozemsky-digitalni-terestrial-bez-hd.html

    Zistia to aj poniektori Slovaci?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pozeral som, že tuner do PC je lacný aj pre MPEG-4 a STB, ktorých je málo sa pohybujú od cca 100 €, to je už celkom slušné a po zavedení by sa ceny mohli stlačiť už na polovicu. Alebo ide všetkým o peniaze?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ceny sa tazko stlacia na polovicu, ked si stb kupi len nejake promile chudobnych vychodoeuropanov... A firmy sa strategicky nebudu do MPEG-4/T1 tlacit, ked pozorne sleduju technologicke trendy. To bude skor nizsia cena DVB-T2 prijimaca. Buduci rok startuje uz jeho komercna prevadzka v Anglicku.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. tak dúfam že už budeme v BA chytať na prútikovú čo balia k prijímacím zariadeniam / síce aj keď mam normálnu ale je ale / anténu snáď pridajú na výkone vysielača , a ako je to z okolím Piešťan ?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. z BA pojde 50kW na kazdy mux cize v piestanoch by si skor chytal trencin ,mozno ale ba a na prutik sotva..aj tak by si potreboval asi antenu,nie prutik...ja byvam v ba a sice sa ide z technopolu 3,5 a kamzik 1,5 ale na "prutik" ani muk..az metrova antena zabrala...takze tak...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Odkial mas v Piestanoch signal dnes?

    OdpovedaťOdstrániť