4. 9. 2009

V DVB-T tendri sa rozhodovalo len medzi dvomi

Telekomunikačný úrad SR dnes novinárom sprístupnil správu o priebehu výsledku výberového konania na dva komerčné a jeden verejnoprávny terestriálny multiplex.

Z dokumentu sa detaily o ponukách troch zúčastnených firiem vyčítať nedali. Správa obsahovala len informáciu, že komisia vylúčila kanadskú spoločnosť Valtech Communications. Dôvodom bolo, že firma nepredložila čestné prehlásenie s úradne overeným podpisom o tom, že nie je vysielateľom na území Slovenska a ani nie je so žiadnym rádiom či televíziou majetkovo alebo personálne prepojená.

Víťazom tendra na dva komerčné multiplexy sa s 1564 bodmi z celkového počtu 2600 stal Towercom, Telecom Corp. dosiahol v tejto súťaži 1036 bodov. Vo výberovom konaní na verejnoprávny multiplex dostal Towercom 1547 bodov, Telecom Corp. 1053 bodov.

Telecom Corp. zo siedmich kritérií porazil Towercom len pri jednom - výške jednorazovej úhrady za pridelené frekvencie. 

Členmi komisie boli zamestnanci Telekomunikačného úradu Jaroslav Dohnal, Juraj Michňa, Milan Mizera, Anton Strempek a Roman Janeček.

Regulátor zverejní podmienky, ku ktorým sa Towercom zaviazal pri prechode na DVB-T, až bude prevádzkové povolenie právoplatné. Úrad ho zatiaľ nevydal, povolenie nadobudne právoplatnosť, ak ho v rámci zákonom stanovenej lehoty nikto nenapadne.

8 komentárov:

  1. to ma mohlo napadnúť že tam bude duo MiMi :-(
    skutoční "řídící" na TUSR

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ze ked bude treba, najdu suciastku skor ako za 2 tyzdne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. http://www.digizone.cz/clanky/sportovni-kanal-orf-konci-pouci-se-ct-z-jeho/

    Sportovní kanál rakouské veřejnoprávní televize ORF zanedlouho skončí. Satelitní program ORF Sport Plus, který vysílal nekódovaně a produkoval jen čtyři hodiny premiérového programu denně, dojel na svou finanční náročnost a dělení pozice s dalšími programy. To může být dostatečná výstraha pro management české i slovenské televize, aby své projekty zbytečně nerozmělňoval.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak-tak, bolo to len otazkou casu. Niekto tu ma stale velke oci, ako bude STV prevadzkovat paralelne 4 kanaly (a preto potrebuje vlastny DVB-T MUX na aspon 6 kanalov). Ze dolezity sport moze bezat aj na STV1 (rovnako ako ORF1), o STV2 ani nehovorim, STV dokazala aj pocas vcerajsieho futbaloveho zapasu s Cechmi. Uvidime, ci ta sprava od susedov dorazi aj k jej manazmentu a na prislusne ministerstva...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale dúfam, že DVB-T bude v MPEG-4, vzhľadom na dobu je už zavádzanie MPEG-2 nezmysel, ako príklad uvediem Maďarsko, s pilotom sa v MPEG-2 začínalo už v roku 2001 a od konca roku 2008 spustili riadne vysielanie v MPEG-4, u nás je pilot od konca roku 2004, tak potom výhovorky, že veľa ľudí už má len MPEG-2 prijímače mi prídu ako smiešne, aj tak by pravdepodobne neskôr bol prechod na MPEG-4 a bol by ešte väčší chaos, ale podstata je tá, že vzhľadom na túto dobu je zavádzanie MPEG-2 už nezmysel !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dufam, ze neurobime rovnaku hlupost ako Madarsko, a budeme digitalizovat v lacnom a osvedcenom MPEG-2. Aby sa DVB-T nestalo luxusom, ale aby bolo lahko dostupnou alternativou pre masy obyvatelstva. A potom po uspesnom ASO mozme paralelne s inymi (zapadoeuropksymi) krajinami zacat zavadzat DVB-T2, ktore komercne odstartuje uz tento rok v Anglicku.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je vazne skoda ze Vancouver sa vysiela v Bratislave cez dvb-t iba v mpeg2. O to viac ze Cina bola v mpeg4 uz rok a pol predtym. Dufam ze aspon Afriku si v lete pozrem cez dvb-t v mpeg4. Argument ze STB s mpeg4 je pridrahy je nezmysel. Na ebay sa da kupit za par dolarov (pripojenie cez pc).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. MPEG-2 je giganticky podvod na obcanoch SR. Rozhodnutia slabomyselnych o vysielani DVB-T MPEG-2 bude este skumat prokuratura. Mozno nie v dalsom volebnom obdobi, ale za to celkom urcite.

    OdpovedaťOdstrániť