24. 9. 2009

Štart DVB-T do konca roka, switch-over už v budúcom. O kompresnom štandarde stále žiadna zmienka

Riadne digitálne terestriálne vysielanie sa na Slovensku má spustiť do konca tohto roka. Informoval o tom dnes Telekomunikačný úrad SR, deň po tom, čo sa k 23. septembru stali právoplatnými prevádzkové povolenia pre operátora DVB-T Towercom.

K. 31. decembru 2009 má byť podľa povolenia, ktoré vzniklo na základe projektu Towercomu v tendri na DVB-T, spustený prvý prechodný multiplex. Povolenie platí v tomto prípade iba do konca mája 2015. Multiplex má do konca tohto roka pokryť 79,7 percenta populácie, do konca marca 2010 89,4 percenta.

Druhý komerčný multiplex a verejnoprávny multiplex majú byť podľa povolenia v prevádzke do konca júna 2010. Towercom má povolenia do mája 2029. Keďže tieto multiplexy budú fungovať na frekvenciách, ktoré v súčasnosti využívajú celoplošní vysielatelia, v budúcom roku by malo už vo veľkom prebiehať vypínanie analógu. 

Z povolení stále nevyplýva, aká technológia sa bude pri digitálnej anténovej televízii používať. Podľa zverejnených dátumov pritom zostáva na prechod už len trištvrte roka. Prieskumy o informovanosti verejnosti o DVB-T dosiaľ ukazovali "katastrofálne" výsledky. Väčšina populácie má len veľmi kusé, prípadne vôbec žiadne znalosti o tom, čo to digitalizácia vôbec je. Napraviť by to mala nedávno spustená kampaň, k informačným aktivitám sa zaviazal podľa prevádzkových povolení aj Towercom. 

Operátor DVB-T zaplatil v súťaži za prvý multiplex 600 200 eur, za druhý multiplex 2 000 200 eur a za verejnoprávny multiplex 1 000 200 eur. V budúcnosti chce ponúkať EPG, MHP pre e-government a elektronický obchod, ako aj over-the-air (OTA) aktualizáciu softvéru zariadení. 

4 komentáre:

  1. To sa najprv musia dohodnúť zmluvy s "kamarátmi", ktorí budú výhradní dovozcovia STB.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. uz je dohodnute, zvysia vykon existujuceho vysielaca a uz "sa vysiela".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ano, to by bolo rozumne riesenie. Ale mozna je aj prva alternativa: Spisat "exkluzivnu zmluvu" s "kamaratmi" o dovoze jedneho-dvoch typov stb (od 100 EUR za ks) pouzitelnych na prijem a moze sa zacat vysielat.
    Len aby sa dotycni v tomto pripade nepreratali, ak by sa ludia vybodli na cele taketo DVB-T, podobne ako v Madarsku alebo Slovinsku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. http://bluedish.blogspot.com/2009/10/dvb-t.html

    OdpovedaťOdstrániť