18. 9. 2009

Rakúsko ide dotovať aj prechod na digitálnu káblovku

Po podpore set-top boxov pre terestriálne vysielanie začalo Rakúsko dotovať aj dekodéry pre digitálnu káblovú televíziu. Rakúsky úrad pre reguláciu vysielania Rundfunkregulierungsbehörde poskytuje podľa agentúry APA od začiatku septembra 40-eurový kupón na nákup digitálneho DVB-C boxu. Akcia trvá do 28. februára 2010.

Tak ako pri DVB-T, aj pri podpore prechodu na digitálnu káblovku sa v Rakúsku dotujú iba zariadenia s prídavnými funkciami. Pri DVB-T mohli domácnosti získať eurá len na boxy s podporou multimediálneho štandardu MHP. Pri aktuálnom dotovaní DVB-C sa príspevok dá získať len na prijímače podporujúce príjem obrazu vo vysokom rozlíšení.

Príspevkový program prebieha v spolupráci s rakúskou hospodárskou komorou, na dotácie vyčlenili dva milióny eur, čo má stačiť na vyše 33-tisíc dekodérov. Kupóny budú rozdávať kábloví operátori či predajcovia techniky.

Cez kábel sleduje v Rakúsku televíziu 43 percent TV domácností. DVB-C má iba 7 percent. Podľa APA z 1,6 miliónov televíznych domácností v Rakúsku vlastní HD box iba stotisíc. Z toho necelá polovica sa predala vlani.

10 komentárov:

  1. To náš pán minister chce ísť do MPEG2, lebo novšia technológia má služby, ktoré by ľudia nevyužívali

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta "novsia technologia" je hlavne zbytocne draha a jej pridana hodnota oproti MPEG-2 je minimalna, najma ked bude tiez o par rokov nahradena DVB-T2. Boli by to do luftu vyhodene peniaze. Ale je pravda, ze kablovka by sa v takom pripade dotovat nemusela, lebo vacsina Slovakov, ktori by sa na DVB-T1 (v MPEG-4) z vysoka vykaslala by prave skoncila u kablovych operatorov. V Rakusku riesia opacny problem, kedze terestrial tam vysiela vo vseobecne rozsirenom a popularnom MPEG-2. A kablovkam business stagnuje (divaci hadzu bobky na HaaDeeTeeVee kanaly v extremne super spica bomba farbach a detailoch), staci im DVB-T alebo kablovy analog. Takze stat ide teraz zachranovat DVB-C...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. netrep, nikomu, kto ma HDTV nestaci SD signal (pokial by mal moznost volby). Rakusania su davno za vodou, lebo nie su odkazani na svoje kanaly, ale maju desiatky az stovky nemeckych kanalov (aj v HD kvalite)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kazdy, kto ma HDTV, moze si uz dnes zhanat programy na DVB-C/DVB-S (vid aj tebou spominani Rakusania uz spomenute "desiatky az stovky" nemeckych kanalov na satelite).

    Stale vsak nerozumiem, preco by sa mu mali prisposobovat vsetci ostatni, ktorym staci lacna alternativa - (SD) DVB-T, a ktori HD nechcu a nepotrebuju...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A preco hovoris za VSETKYCH. Ako vies ze vsetci ostatni HD nechcu a nepotrebuju? To, ze to nechces ty, je jasne. Zadalsie debata nebola o HD ako takom, ale o samotnom kompresnom standarde MPEG2vsMPEG4. Okrem toho, ze je MPEG4 efektivnejsi a lepsi (aj pri SD), tak HD vysielanie moze byt pri mpeg4 ako bonus a bez dalsich nakladov (a kludne aj pri 720i@25 s bitratom 5Mbit/s). Pri zvoleni standardu Mpeg4 by totiz televizie nemuseli dany program vysielat 2x, ako tomu je teraz napriklad v Cechach (napr. nova vysiela aj v SD/Mpeg2 aj v HD/mpeg4 = zbytocne zdvojene naklady)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Naklady na MPEG-4/T1 nie su umerne tomu co poskytuje oproti MPEG-2. Nova vysiela zdvojene preto, lebo pomer divakov, ktori ju sleduju v MPEG-2 SD oproti MPEG-4 upscale pseudo HD je tak asi 95% : 5% v prospech MPEG-2. Keby bolo vysielana iba v MPEG-4 HD, sledovalo by ju v DVB-T asi tak 5-10% divakov, ktori ju sleduju dnes (v MPEG-2). To si Nova uvedomuje a preto vysiela v MPEG-4 iba tym, ze HD je to TEST, za ktory je otazne, ci vobec Telefonice plati, a dokedy ho bude prevadzkovat).

    Zavadzat slepu "vychodoeuropsku" vetvu MPEG-4/T1 ako monopol v case, ked v (zapadnej) Europe uz nastupuje DVB-T2 by bola teda kravina toho najvacsieho rangu. Sposob ako znechutit ludom DVB-T uplne a nahnat ich "do naruce" kablovym a satelitnym operatorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To si Nova uvedomuje a preto vysiela v MPEG-4 iba s tym, ze HD je TESTovacie vysielanie...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. V Českej republike nastal problém s kapacitou pre HD vysielanie. Nova chce vlastný MUX. Verím, že bude MPEG-4. Česká televízia chce pravidelné HD vysielanie od Olympijských hier. Nové MUXy nie sú podľa CTU k dipozícii. Celé to znamená jediné - " do náruče káblovým a satelitným operátorom", ktorý HD poskytnú v najbližšej dobe, kým DVB-T bude v ČR vyčkávať DVB-T2.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vsade nastane ten isty problem, okrem isteho vychodoeuropskeho kretena z petrzalky, ktory chyta na izbovu antenu 13 rakuskych programov a okrem ineho nevie preco chce horsi obraz, je to proste Kreten.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ked sa ta spytam na naklady, okrem prijmacej strany tak ako ich dolozis, blbec?

    OdpovedaťOdstrániť