22. 9. 2009

V Česku stále vládne anténa

Česko patrí už tradične ku krajinám so silným zastúpením terestriálneho príjmu a prvenstvo antény zatiaľ stále zostáva neohrozené. Za rok však výrazne vzrástol podiel satelitu a aj všeobecne digitálneho príjmu.

Podľa poslednej vlny prieskumu pre Český telekomunikační úřad od agentúry Stem/Mark z júla je najrozšírenejším spôsobom príjmu TV signálu spoločná anténa. Z 1825 respondentov vlastniacich televízor ju doma používa 31 percent. Na druhom mieste je individuálna alebo vlastná anténa na dome s 30-percentným zastúpením. Informoval o tom server Digizone.cz.

Satelit má doma 20 percent opýtaných, káblovú televíziu o dva body menej. Izbovú anténu používa 8 percent ľudí v Česku, IPTV iba dve percentá.

V prieskume mohli opýtaní vyznačiť niekoľko možností. Pri otázke o zdroji signálu hlavného TV prijímača v domácnosti bol podiel anténového príjmu nižší. Na spoločnú anténu pripája svoj hlavný televízor štvrtina ľudí a na individuálnu anténu 17 percent. Využitie izbovej antény je so siedmimi percentami približne rovnaké.

Na satelit je pripojených 32 percent hlavných TV prijímačov a na káblovku 18 percent. Pri porovnaní s prieskumom z júna 2008 to znamená  viac než dvojnásobný nárast satelitného príjmu – vlani využívalo satelit na hlavnom TV prijímači iba 14 percent ľudí. Pri všeobecnej otázke o využívaní toho-ktorého zdroja TV signálu (na všetkých televízoroch v domácnosti) narástol podiel satelitu medziročne iba o päť percentných bodov.

Káblová televízia mala pred rokom na hlavných prijímačoch 20-percentný podiel a  spoločná anténa 56 percentný (prieskum sa vtedy nepýtal na individuálnu anténu).

Prieskum zisťoval aj penetráciu digitálneho signálu. Rozšírenie analógu za rok kleslo podľa odpovedí respondentov o necelú polovicu – zo 76 percent v roku 2008 na súčasných 44 percent. Podiel výlučne analógového príjmu sa za rok viac než strojnásobil z 10 na 34 percent. Kombinovaný príjem porástol o desať percentných bodov na 24 percent.

1 komentár:

  1. A "Digitalizace v Plzni jde do finále, pokračují další regiony..."

    V současnosti graduje kampaň i přípravy na vypnutí analogu v územní oblasti Plzeň.

    Cely clanok na: http://duspiva.blogspot.com/2009/09/digitalizace-v-plzni-jde-do-finale.html

    OdpovedaťOdstrániť